Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Mnogi umirovljeni liječnici iz mirovine su se vratili u ordinacije

S nedostatkom liječnika bore se veliki i mali gradovi, pa su se mnogi umirovljeni liječnici iz mirovine vratili u ordinacije.

U svojim sedamdesetim i osamdesetim godinama života bezrezervno se daju pacijentima, i tako spašavaju živote i sustav.

– Radila sam do 2022. godine. Iz ove ordinacije sam otišla u mirovinu. S punih navršenih 70 godina. Bila sam mentor specijalizantima iz obiteljske medicine i upravo zadnje dvije specijalizantice prije moje mirovine položile su specijalizacije, rekla je prim.dr.sc. Mirica Rapić, spec. obiteljske medicine.

Istaknula je da je otišla u mirovinu s nekim strahom, tko će mijenjati njenu ambulantu.

– Već 2-3 godine prije toga se pokazao deficit naše struke. Velika fluktuacija liječnika. Međutim posrećilo se, jedna kolegica je došla i sreća je trajala nekih 7-8 mjeseci, ona je dobila specijalizaciju u drugom mjestu i otišla. I opet, nema doktora. U mojoj ambulanti to su pacijenti osjetili. Mijenjaju ih kolege iz suprotne smjene na drugom kraju grada. Vlada jedno nezadovoljstvo, a ja živim blizu ove ordinacije i dobrim dijelom moji susjedi su moji bivši pacijenti, rekla je.

– Prvi dan povratka. Vidim svog starog pacijenta koji se rasplakao sa mnom. Od prvog dana kad sam počela raditi, ovdje je moj pacijent. I baš je došao taj prvi dan, dodala je. (hrt)