Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

‘Europa može očekivati još više rata. A svijet postaje sasvim drugačije mjesto ako taj čovjek dođe na vlast!‘‘

‘Sljedećih šest mjeseci će biti odlučujući u smislu hoće li svijet krenuti prema miru ili ratu‘

Mađarska vlada se priprema za produljeni sukob u Ukrajini koji neće tako skoro završiti.

‘Promjena je negativna. Nalazimo se u jako opasnom razdoblju. Sljedećih šest mjeseci će biti odlučujući u smislu hoće li svijet krenuti prema miru ili ratu‘, rekao je ministar Gergely Gulyás, piše Remix News.

Visoki je dužnosnik dodao da ima više loših vijesti nego dobrih te vjeruje da Europu očekuje ‘više rata, umjesto manje‘.

‘Ratna groznica se proširila od birokrata u Bruxellesu na vodeće političare kontinenta. Europski političari govore da bi poslali svoje trupe u Ukrajinu, iako je takva izjava prija bila smatrana crvenom linijom. NATO je dosad samo komentirao što se ondje događa, ali još nije postao strana u sukobu te odbacuje mogućnost intervencije zbog rizika od svjetskog rata. Ako NATO-ove snage budu raspoređene u Ukrajini, to sa sobom donosi rizik koji po svaku cijenu treba izbjeći. To je, zasad, stav Saveza‘, kazao je Gulyás.

Europska unija želi stvoriti fond od 100 milijuna eura unutar okvira NATO-ove misije u Ukrajini. Žele iskoristiti taj novac kako bi pomogli u obuci vojnika i koordinaciji vojnih zaliha. Gulyás je upozorio da je crvena linija – slanje NATO-ovih trupa u Ukrajinu – ionako već zamućena.

Mađarska je ozbiljno zabrinuta zbog razvoja situacije i gleda na NATO kao na obrambeni savez, a ne ofenzivni, kazao je Gulyás. Mađarska vlada vjeruje da nema vojnog rješenja rata, već da je potreban prekid vatre.

‘Moramo se pripremiti na produljeni sukob‘
Mađarska vlada je također uzela u obzir posljedice produljenog rata na mađarsku ekonomiju. Gulyás kaže da će najvažniju odluku donijeti Amerikanci te da će svijet biti posve drugačije mjesto ako Trump pobijedi. Sljedećih šest mjeseci je ključno, kaže, jer će se u tom periodu odlučiti tko će pobijediti na američkim predsjedničkim izborima u studenom. Iz tog razloga, mađarska vlada neće podnijeti amandman na potrošnju do 5. studenog.

Gulyás je također rekao da je stav njihove vlade s obzirom na NATO da Mađarska treba ostati izvan rata te smatra da Mađarska ima pravo nametati taj stav ostatku NATO-a, jer se Savez temelji na jednoglasnom donošenju odluka. (S.N., jutarnji.hr)