Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Plenković otišao iz Hrvatske, Milanović šuti, Domovinski pokret povukao prvi potez

Šef vlade i HDZ-a morao je otputovati u Bruxelles na izvanredni samit čelnika članica Europske unije

Sastanak novoizabranih zastupnika Domovinskog pokreta prebačen je na drugu lokaciju, a o datumu sjednice Predsjedništva stranke bit ćete obaviješteni na vrijeme – poručili su upravo iz PR službe Domovinskog pokreta.

Ovako sročena obavijest vjerojatno znači da mogući “king-makeri” nove parlamentarne većine i nove vlade žele izbjeći novinarsku “sačekušu”.

Biračice i birači rekli su svoje, a sada na scenu nastupaju premijer Andrej Plenković i predsjednik Republike Zoran Milanović: Tko će se pokazati vještiji u pregovorima i prvi doći do magičnog broja od 76?

Dan poslije još jedne (iako manje uvjerljive nego prošli put) pobjede HDZ-a koji je osvojio 61 mandat, počela je utrka za sastavljanje nove parlamentarne većine.
Šef vlade i HDZ-a prvi dan poslijeizborne bitke vodi iz inozemstva – morao je otputovati u Bruxelles na izvanredni samit čelnika članica Europske unije posvećen vanjskopolitičkim temama, prije svega situaciji na Bliskom istoku nakon iranskog napada na Izrael, dok Milanović svoju poslijeizbornu matematiku kroji u Uredu predsjednika na Pantovčaku.

Hoće li Milanović nastaviti sa svojim naporima da sastavi, kako je najavljivao, vladu nacionalnog spasa ili će nakon podbačaja Rijeka pravde, koje su osvojile samo 42 mandata, koplje baciti u trnje doznat ćemo vrlo brzo.

Kako Milanoviću nedostaju čak 34 mandata do saborske većine, jasno je kako bi morao osigurati podršku zastupnika nacionalnih manjina (osam zastupnika), Fokusa (jedan), Nezavisne platforme Sjever (2 mandata), IDS-a (dva), ali čak i kad svima njima pribrojimo i deset ruku od zastupnika platforme Možemo! jasno je kako je Milanović i dalje “kratak” za još jedanaest ruku. A te ruke morale bi doći iz redova Domovinskog pokreta ili Mosta…

S druge strane, Plenkovićeva matematika nešto je jednostavnija: uz osam zastupnika nacionalnih manjina i pet novoizabranih zastupnika iz redova liberala (IDS, Fokus i Nezavisna platforma Sjever), HDZ-u su potrebna još samo dva “prebjega” iz Domovinskog pokreta ili koalicije Mosta i Hrvatskih suverenista.

Naravno, za Plenkovića bi još jednostavnije bilo sklopiti dogovor s (cijelim) Domovinskim pokretom i da potom tu koaliciju “amenuje” još samo tri zastupnika iz redova nacionalnih manjina ili već spomenute liberalne skupine.

Dok Milanović i Plenković prebiru po telefonskom imeniku smišljajući koga je pametnije prvo nazvati, mogući “king-makeri” iz Domovinskog pokreta možda će već danas odlučiti s kime će prvo otvoriti poslijeizborne pregovore za sastavljanje nove vlade. (M. Špoljar, jutarnji.hr)