Aktualno OG sada Ogulin

Izdane uporabne dozvole za pretovarne stanice Ogulin i Podum

Na temelju provedenih tehničkih pregleda izdane su uporabne dozvole za pretovarne stanice u Ogulinu i Otočcu koje su izgrađene u okviru projekta „Centar za gospodarenje otpadom Babina gora“. Uporabna dozvola za Pretovarnu stanicu Ogulin izdana je 12. travnja 2024., a za Pretovarnu stanicu Podum 15. travnja 2024. te je time uspješno dovršen dio projekta koji se odnosio na izgradnju infrastrukture na ove dvije lokacije” – navodi se u priopćenju – informaciji iz Centra za gospodarenje otpadom KODOS d.o.o.

S početkom rada Centra za gospodarenje otpadom Babina gora, koji se očekuje sredinom 2026. godine, prikupljeni miješani komunalni otpad će se preko pretovarnih stanica dopremati u CGO Babina gora na obradu. Pretovarna stanica Ogulin pokrivat će područje Grada Ogulina i općine Josipdol, Plaški i Tounj u Karlovačkoj županiji, a Pretovarna stanica Podum područje Grada Otočca i općine Brinje, Plitvička Jezera i Vrhovine u sjevernom dijelu Ličko-senjske županije.

U vezi s dobivanjem uporabnih dozvola za ove dvije pretovarne stanice, direktorica Centra za gospodarenje otpadom KODOS d.o.o. Marija Tufeković rekla je sljedeće: „Pretovarne stanice Ogulin i Podum izuzetno su važan dio budućeg sustava gospodarenja otpadom. U budućnosti će se miješani komunalni otpad preko pretovarnih stanica Ogulin i Podum dopremati na obradu u CGO Babina gora, a to će omogućiti zatvaranje sadašnjih odlagališta otpada i njihovu sanaciju. Dovršetkom izgradnje ovih dviju pretovarnih stanica jasno smo pokazali da projektne aktivnosti teku u skladu s planom izgradnje.

U tijeku 2024. godine očekuje se završetak izgradnje preostale dvije pretovarne stanice, Pretovarne stanice Slunj i Pretovarne stanice Karlovac.

Pretovarna stanica Ogulin
Pretovarna stanica Podum