Aktualno OG sada Ogulin

Je li bilo problema na biračkom mjestu br. 4 u Općini Josipdol?

Kolege iz KAportala jučer su pisali o mogućem “Izbornom skandalu u Josipdolu“, a i nama je stiglo priopćenje Stjepana Mikulandrića, koordinatora SDP-a za nadzor izbornog postupka u kojem se opisuju zbivanja na biračkom mjestu br. 4 u Općini Josipdol. od 17. travnja . U dopisu se navodi:

U srijedu 17.4. 2024. uputili smo prigovor o pritisku i prijetnji prema jednoj našoj članici biračkog odbora na biračkom mjestu br. 4 u Općini Josipdol. Prijetnja se odnosila na zvanje policije i privođenje na biračko mjesto naše članice biračkog odbora ako se ne pojavi u dopodnevnoj smjeni na biračkom mjestu. Predsjednica biračkog odbora je rekla da je takav naputak dobila od predsjednika Izbornog povjerenstva Općine Josipdol.

SDP je na tom biračkom mjestu imao dvije članice i odredio, na što ima pravo, da jedna od njih bude u dopodnevnoj a druga u popodnevnoj smjeni te da obje budu na biračkom mjestu od 17 sati, što je i učinjeno.

S obzirom na dobivenu prijetnju prigovor smo uputili Državnom izbornom povjerenstvu, a isti smo po ustaljenoj praksi dostavili na znanje Izbornom povjerenstvu VII izborne jedinice i OIP Josipdol.

Umjesto da dobijemo argumentirani odgovor ili odgovor da se možda radi o nenamjernoj grešci koju je moguće ispraviti, odgovor predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva pun je netočnih konstatacija, uvreda, prozivki i sadržaja koji nema veze sa podnijetim prigovorom.

Naglašavam da osobno (kao niti kolegica Viktorija Banić) nikad nisam bio u kontaktu sa predsjednikom Izbornog povjerenstva općine Josipdol osim što sam u petak 12.4. uputio prigovor na prijetnju koja je navedena u „Obavijesti članovima biračkih odbora“ da će razriješiti sve imenovane članove biračkih odbora ako ne dođu na edukaciju, te da će imenovati druge, na što nema nikakvo uporište u Zakonu niti obvezatnim uputama.

Osobno smatram da osoba koja se na ovakav neodgovoran način odnosi prema dužnosti predsjednika izbornog povjerenstva nije kompetentna da ikad više bude član izbornog povjerenstva a kamo li predsjednik.

Očekujem od Izbornog povjerenstva VII izborne jedinice da skladno ovlasti nakon ovakvog neprimjerenog ponašanja predsjednika Izbornog povjerenstva Općine Josipdol razriješi Kristijana Bitunjca dužnosti predsjednika izbornog povjerenstva Općine Josipdol za nadolazeće izbore za članove Europskog parlamenta, na koju dužnost je već imenovan” – zaključuje se u dopisu.

O navodima iz dopisa i o događajima koji se u njemu spominju raspitali smo se na jedinom pravom i nadležnom mjestu, a to je Izborno povjerenstvo VII izborne jedinice. Vrlo brzo stigao nam je odgovor koji potpisuje predsjednik Izbornog povjerenstva VII izborne jedinice Ante Ujević, a u njemu stoji:

“Izborno povjerenstvo VII izborne jedinice je upoznato sa ponašanjem predsjednika općinskog izbornog povjerenstva općine Josipdol, g. Kristijana Bitunjca gdje je u komunikaciji prema gospodinu Stjepanu Mikulandriću pokazao neprimjeren govor u javnog prostoru.
Predsjednik izbornog povjerenstva VII izborne jedinice obavio je razgovor sa gospodinom Kristijanom Bitunjcem i ukazao mu je da se mora prestati s takvom komunikacijom za vrijeme izbornog procesa. U toj komunikaciji, od strane gospodina Kristijana Bitunjca nije bilo nikakvog pritiska na članove biračkih odbora, kojima bi utjecao na zakonitost njihova rada i postupanja. Međutim, osobe kojima su upućene moguće prijetnje i uvrede, uvijek mogu zatražiti sudsku zaštitu ukoliko smatraju da je to bio napad na njihovo dostojanstvo.