Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Ustavni sud: ‘Milanović ne može biti ni mandatar ni premijer, čak i ako sada podnese ostavku!‘

U tijeku je izvanredna sjednica Ustavnog suda oko rezultata izbora i angažmana predsjednika Milanovića na njima, nakon čega se predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović obratio javnosti.

  • Upozorenjem od 18. ožujka pravodobno smo upozorili Milanovića da njegovo kandidiranje te isticanje njega kao kandidata je nespojivo s ustavnim položajem i načelom diobe vlasti. Upozoren je da mora odmah podnijeti ostavku ako se kandidira ili nastupa u javnosti kao budući kandidat. Pozivao je njega i SDP da odmah prestanu s aktivnostima, u skladu s Ustavom. Rečeno je i da će cijeli proces izbora biti pod strogim nadzorom. Ustavni sud primjećuje da je 20. ožujka DIP pozvao da se predsjednik suzdrži od direktnog sudjelovanja da se suzdrži te da se vodi računa o tome. Ustavni sud utvrđuje da je SDP postupao prema uputama, a Milanović se stavio u položaj sudionika izbora.

Šeparović je rekao i da Milanović ne može biti mandatar Vlade ni premijer.

  • Iako nije podnio ostavku, Milanović je nastupao kao kandidat. Takvim izjavama ne samo da nije poštivao upozorenja suda, nego je doveo u pitanje vladavinu prava. Stoga Ustavni sud utvrđuje da se predsjednik svojim izjavama i ponašanjem, doveo u poziciju da ne može biti mandatar za sastav buduće Vlade niti predsjednik Vlade, rekao je Šeparović.
  • Te dvije pozicije se isključuju i upozoravamo sudionike svih izbora da pri predlaganju budućeg mandatara moraju biti svjesni te činjenice. I po potrebi donijet ćemo posebnu odluku. Ustavni sud od 18. ožujka nije htio dodatno utjecati na volju birača. Ovo priopćenje i upozorenje donijeli smo na sjednici, 9 sudaca bilo je za, 3 su bili protiv, a Ingrid Antičević bila je odsutna, rekao je.

Na pitanje novinarke može li Milanović dati ostavku pa biti mandatar, Šeparović je odgovorio da je on pravodobno upozoren. – On ostavku nije podnio i sada je gotovo. Ne može više biti mandatar, Ustavni sud bi takvu odluku mogao poništiti.

  • Po potrebi će Ustavni sud donijeti posebnu odluku.
  • Ne može istodobno biti kandidat za mandatara i predsjednik. To je nespojivo jer ne može biti nepristran.
  • Ako 76 zastupnika želi da bude mandatar, Ustavni sud će odlučiti hoće li tu odluku poništiti običnom većinom i to na temelju općih nadzornih ovlasti kao čuvara Ustava i na temelju prethodnih upozorenja, napomenuo je Šeparović.
  • Posljedica njegovih postupanja nije razrješenje, nego je posljedica ta da se ne može dopustiti da se postupa protivno Ustavu i da se ne poštuju upozorenja Ustavnog suda. Upozoren je na vrijeme da ako želi nastupati kao mandatar, da mora podnijeti ostavku. On to nije učinio. Poništit ćemo odluku o dodjeli mandata Milanoviću. Ako privremeni predsjednik da mandat Milanoviću za sastav Vlade, Ustavni sud to može poništiti. Može poništiti i odluku Sabora, ali ja ne kažem da će se to dogoditi. Nikad ni u ludilu nisam rekao da nećemo priznati ako pobijedi oporba, rekao je Šeparović.

Rekao je da Milanović ne može biti mandatar ni u jednom slučaju “jer nije na vrijeme dao ostavku”.

  • Istupao je kao budući predsjednik Vlade, kontinuirano je kršio Ustav, prezentirao politički program i članove svoje buduće vlade. Imamo nepobitne izvore da je to govorio. Ne može biti mandatar jer nije dao ostavku na vrijeme, a nastavio je nastupati i ponašati se kao sudionik u izborima, to je ključno, ponovio je Šeparović. (S.Ž., jutarnji.hr)