Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Velike napetosti na Bliskom istoku: Pet eksplozija potreslo vojnu bazu u Iraku

Najmanje tri osobe su ranjene nakon što je pet eksplozija potreslo vojnu bazu milicije koju podržava Iran u Iraku, rekao je lokalni sigurnosni dužnosnik u subotu za CNN.

Eksplozije su se dogodile na mjestu koje pripada Jedinicama narodne mobilizacije (PMU), navodi Muhannad al-Anazi, član Odbora za sigurnost u pokrajini Babilon, južno od glavnog grada Bagdada.

Izraelski i američki dužnosnici rekli su da oni nisu bili uključeni u eksploziju koja se dogodila dan nakon vojnog napada na Iran koji se pripisuje Izraelu, piše CNN.
PMU, koji se također naziva Snage narodne mobilizacije, pretežno su šijitske paravojne snage koje podupire Iran i smještene su u Iraku. Za razliku od drugih skupina koje podupire Iran u regiji, PMU je povezan s lokalnom vladom.

PMU je rekao da se eksplozija dogodila “u vojnoj bazi Kalsu u okrugu Al-Mashrou na autocesti, sjeverno od pokrajine Babilon”. Istražitelji su trenutno na mjestu eksplozije koja je uzrokovala i materijalnu štetu, dodali su iz PMU-a.

Ekslpozija se dogodila u trenutku velikih napetosti na Bliskom istoku, u jeku rata koji Izrael vodi rat protiv Hamasa u Gazi. (N1)