Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

HRT doveo nastavnika medicinske škole da komentira Ustavni sud. I još su izmislili da predaje na uglednom faksu

Odluka Ustavnog suda kojom se predsjedniku Zoranu Milanoviću zabranjuje da bude i mandatar i premijer bila je jedna od glavnih tema HRT-ova Studija 4 tijekom vikenda. Tako je javni servis u subotu ujutro ugostio Sašu Tartagliu, stručnjaka za politički marketing, te Ivicu Granića kojeg je voditelj Petar Vlahov oslovio pogrešnim imenom i predstavio kao predavača na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.
Društvenim mrežama proširile su se fotografije i snimke na kojima se može vidjeti kako je HRT ispod Granićeva imena napisao “Fakultet političkih znanosti”, a mnogi su se zapitali je li on doista zaposlenik spomenutog FPZG-a. Novinarka N1 Jelena Bokun poslala je upit Fakultetu, te na platformi X objavila odgovor dekana Andrije Henjaka u kojem navodi da Granić “nije zaposlenik ili vanjski suradnik Fakulteta političkih znanosti, niti na bilo koji način surađuje s fakultetom”.

Ovaj gaf HRT-a prilično je neshvatljiv s obzirom na to da se laganom provjerom može utvrditi kako Granić trenutno predaje nastavne predmete “Komunikacijske vještine” u Srednjoj medicinskoj školi u Dubrovniku, te da nema veze sa spomenutim fakultetom. Dapače, iz njegove službene biografije proizlazi da je predavao isključivo na privatnim visokoškolskim ustanovama, i to kratko, i prije jako puno godina.

Ušao u studio u zadnji tren
Granić se danas o svemu očitovao u Facebook objavi naslovljenoj “K(T)ako to radi sekta”, u kojoj iznosi svoju stranu priče. Piše da je emisija započela dosta konfuzno, navodeći da je s Vlahovom dogovorio da će se naći na južnom ulazu u zgradu HRT-a u 8.15 sati, petnaestak minuta prije početka emisije.
Granić piše da je došao i prije dogovorenog vremena, ali da u 8.15 nitko od tehničkog osoblja nije došao po njega kako bi ga odveo u studio. Nadalje, piše da ga je u 8.30 nazvao Vlahov i pitao ga gdje je, a nakon što mu je objasnio da je ispred porte, voditelj mu je kazao da požuri i dođe na drugi kat.

U studio je, kaže, uletio u posljednjim sekundama i Vlahovu rekao da ga predstavi kao političkog analitičara. U objavi navodi da ih je Vlahov na brzinu pozdravio, pogriješio struku drugoga gosta te da je u brzini i njemu pogrešno naveo ime oslovivši ga s Ivan, a ne Ivica, a zatim ga najavio kao predavača na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. U svojoj podugačkoj objavi naglasio je i da on “nikada ne bi ni htio predavati na tom fakultetu”.
Predaje na privatnim veleučilištima
Inače, Granićev životopis otkriva da je 1987. završio studij povijesti i zemljopisa na Pedagoškoj akademiji u Mostaru, 2008. je diplomirao novinarstvo na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, a tamo je 2015. obranio je i doktorsku disertaciju na temu “Analiza predsjedničkih izbora u Republici Hrvatskoj 2014./2015. godine na temelju pisanja hrvatskih dnevnih tiskovina”.

Tijekom svoje karijere, Granić je bio zaposlen u nekoliko zagrebačkih osnovnih škola te predavao mahom na privatnim veleučilištima. Bio je predavač na Visokoj poslovnoj školi u Zagrebu, Veleučilištu Vern, Poslovnom učilištu Supera u Zagrebu i Poslovnom učilištu u Mostaru, te Prvoj visokoj školi za komunikacijski menadžment Edward Bernays i Sveučilištu u Dubrovniku gdje je predavao na studijima odnosa s javnošću.
Granić trenutno predaje samo u Srednjoj medicinskoj školi u Dubrovniku, u koju je došao prošle godine, te radi kao predavač nastavnih predmeta “Komunikacijske vještine”. (Matej Devčić, telegram)