Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Inicijativa Gaze i Zvijezde obratila se von der Leyen i zatražila zaštitu Europske komisije: Uništavanje europskim novcem bez presedana!


Okidač je nastavak radova na aglomeraciji:To drugim riječima znači da će se revizija projekta, ako do nje uopće i dođe, provesti pod krajnje upitnim i nestručnim kriterijima,

Građani karlovačkih gradskih četvrti Zvijezda i Gaza su zatražili pomoć Europske komisije zbog katastrofalnih posljedica nestručnog provođenja radova obnove kanalizacijske mreže u sklopu projekta “Poboljšanje vodokomunalne infrastrukture aglomeracije Karlovac – Duga Resa”.

Odaslali su molbu za pomoć predsjednici Europske komisije i dvjema povjerenicama zaduženima za kohezijsku politiku te za kulturu i obrazovanje. Dopis je poslan na uvid i svim hrvatskim zastupnicima u EU parlamentu.

Tvrde da je Karlovac primjer komunalne i infrastrukturne katastrofe bez presedana koja se financira novcem europskih poreznih obveznika i da je došlo do nezapamćene i katastrofalne razine oštećenja javnih i privatnih zgrada u povijesnoj karlovačkoj jezgri.

Podsjećaju da su zgrade koje su obnovljene ponovno oštećene poput Veleučilišta i Kamoda, da je oštećeno i više od 50 privatnih objekata, a posebno brine to što sve financira Europska komisija, dodaju.
-Kako je moguće da se novcem poreznih obveznika financiraju uništavanje europske kulturne i povijesne baštine bez presedana?

Podsjećamo na tekstove i ovdje.

– S velikim žaljenjem i nemalom zabrinutošću smo primili vijest da je glavni nadzorni inženjer dopustio nastavak radova na projektu Aglomeracije u Zvijezdi i na Gazi. Ujedno, na zadnjem sastanku, koji su predstavnici građana održali u četvrtak 18. travnja 2024. s javnim poduzećem Vodovod i kanalizacija, obavješteni smo da u potpunosti odbacuju zahtjeve građana u pogledu kriterija za odabir izvođača stručne i nezavisne revizije spornog projekta. To drugim riječima znači da će se revizija projekta, ako do nje uopće i dođe, provesti pod krajnje upitnim i nestručnim kriterijima, koji neće zajamčiti kvalitetan uvid u razloge zbog kojih je, na projektu Aglomeracije, došlo do ovako katastrofalnih razmjera oštećenja javnih i privatnih zgrada. Također, to znači da nositelj projekta (Grad Karlovac i poduzeće Vodovod i kanalizacija) neće niti pokušati otkloniti uzroke dosadašnjih oštećenja te da će se oštećenja nastaviti i u ulicama u kojima radovi tek trebaju započeti.

Zbog svega toga građanima Karlovca nije preostalo ništa drugo nego da se za pomoć i zaštitu obrate Europskoj komisiji, poručuje u ime Građanske inicijative Milan Medić. (Radio Mrežnica)(foto:Radio Mrežnica))