Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

VIDEO Snijeg u Gorskom kotaru i dalje pada. Na Zavižanu ga je 30 cm, a još će ga biti i u srijedu

Hladni zrak sa sjevera donio je niže temperature i snijeg, a Gorski kotar i Lika su zabijelili pod snježnim pokrivačem. U Delnicama je izmjereno 14 centimetara snijega, na Pargu devet, a u Crnom Lugu tri
Snježni pokrivač zabijelio je područje Gorskog kotara i Like. Hladni zrak sa sjevera donio je pad temperature. Na Zavižanu je palo gotovo 30 centimetara snijega, a očekuje se da će snježne pahulje i susnježica padati povremeno i u srijedu, javlja Državni hidrometeorološki zavod.

U Delnicama je izmjereno 14 centimetara snijega, na Pargu devet, a u Crnom Lugu tri. Snježni prekrivač prekrio je i Platak, vidljivo je na web kamerama. Tamo su na ceste izašle i ralice, a jedna je zapela u snijegu. Zbog snijega u Delnicama najviše su zabrinuti poljoprivrednici koji kažu da će poljoprivredne kulture, pogotovo procvjetale voćke, teško podnijeti ovakvu naglu promjenu vremena, javlja HRT.
Stanovnici Delnica kažu da nije prvi put da ih je snijeg zatrpao u ovo doba godine, no nadaju se da se neće dugo zadržavati.

 

– Bilo je proljeće, zapravo i ljeto već, a evo sada je Božić. A što možemo? To je kod nas tako. Za 1. svibnja uvijek je znao zadnji snijeg pasti – zaključila je jedna stanovnica.

I Nacionalni park Sjeverni Velebit okovan je snijegom.
Iz HAK-a također napominju da u Gorskom kotaru povremeno i mjestimice pada snijeg te ističu da su zimski uvjeti i zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obavezna je zimska oprema na državnim, županijskim i lokalnim cestama u Gorskom kotaru: Zdihovo-Stubica-Kupjak-Delnice-Gornje Jelenje-Kikovica, Prezid-Parg-Delnice, Stubica-Hreljin Ogulinski, Brod na Kupi-Delnice, Parg-Čabar, Gornje Jelenje-Oštrovica-Meja.
Također i na cestama: Vrata-Fužine, Platak-Kamenjak, Crni Lug-Mrzle Vodice-Gornje Jelenje, Vrbovsko-Ravna Gora-Kupjak, Kraljev Jarak-Fužine-Lukovo, Hreljin-Zlobin-Fužine, Bukovac-Vrata-Fužine, Sopač-Mrkopalj-Tuk, kao i na ostalim županijskim i lokalnim cestama na području Delnica, Čabra, Vrbovskog i Gornjeg Jelenja.

Vozače iz HAK-a upozoravaju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama. (A.Šaponja, 24sata.hr)