Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Biden potpisao pomoć Ukrajini, Rusi napali Harkiv i Odesu

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je u srijedu prijedlog zakona koji predviđa slanje milijarda američkih dolara pomoći Ukrajini.

– To daje vitalnu potporu američkim partnerima kako bi se mogli braniti od prijetnji svojoj suverenosti, rekao je Biden.

Biden je potpisao i odvojeni prijedlog povezan sa zakonom koji će zabraniti TikTok u SAD-u ako ga njegov vlasnik, kineska tehnološka tvrtka ByteDance, ne proda u roku od devet mjeseci do godine dana.

TikTok je osobito popularan među lijevo orijentiranim mladim Amerikancima, koji su ključni za Bidenove izglede na izborima u studenom.

Biden je šest mjeseci vršio pritisak na američke zastupnike da odobre novu pomoć Ukrajini, koja se bori protiv ruske invazije već više od dvije godine. Trump se tome protivio, kao i neki republikanci u Kongresu.

No Zastupnički dom koji kontroliraju republikanci naglo je promijenio stajalište i u subotu odobrio četiri prijedloga zakona koji uključuju novac za Ukrajinu, Izrael, Tajvan i druge američke partnere u indopacifičkoj regiji. Senat je prijedlog zakona usvojio u utorak navečer.

Zakon će omogućiti slanje 61 milijardi američkih dolara pomoći Ukrajini.(hrt)