Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

‘Pronašli smo polja s 10 milijardi barela nafte, dionice su nam eksplodirale, u igri su milijarde‘

Namibija je sve privlačnija naftnim kompanijama nakon niza otkrivenih nalazišta. Ovo bi moglo pomoći u pokretanju te južnoafričke zemlje, navode stručnjaci.

Najnovije istraživanje portugalske energetske tvrtke Galp otkrilo je kako bi polja Mopane u moru Namibije mogla sadržavati najmanje 10 milijardi barela nafte. Nakon ovog otkrića, dionice ovog portugalskog energetskog diva skočile su više od 20 posto. Tvrtka kaže da su provedene operacije testiranja na dvije bušotine u kojima je pronađena značajna akumulacija lake nafte (s niskim udjelom sumpora) u rezervoarima visokokvalitetnog pijeska.

Posljednjih godina Namibija je privukla golem interes međunarodnih naftnih kompanija koje žele povećati svoju proizvodnju. Otkriće na polju Mopane jedno je od najvećih nakon niza uspješnih istraživačkih ekspedicija koje su proveli konkurenti tvrtke Galp. Ovo bi moglo pomoći u velikoj ekspanziji naftne industrije te afričke zemlje, piše Oil Price.

Ovo otkriće može se usporediti s više od 11 milijardi barela nafte i plina koji su otkriveni u Gvajani, u Južnoj Americi.

Galp je, inače, vlasnik 80-postotnog udjela u istraživanju koja pokriva područje od čak 10 tisuća kvadratnih kilometara, ali iz tvrtke već smo signalizirali da traže partnere, jer ovo što se događa je ‘preveliko‘ i za njih. Galp će vjerojatno i prodati udio posla, a iz tvrtke su već angažirali Bank of America da vodi proces. U svakom slučaju, prihodi će se vjerojatno mjeriti u milijardama dolara.
Da se u u Namibiji nešto ozbilno događa, dokaz je i da se OPEC angažirao u cijelu priču. Reuters navodi da bi Namibija uskoro mogla dobiti pozivnicu da se pridruži organizaciji zemalja izvoznica nafte. (M.Tušek, jutarnji.hr)