Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Pregovori o sastavljanju Vlade: “Bit će tu još raznih igara”

I dalje traju pregovori o sastavljanju Vlade. Domovinski pokret u srijedu razgovarao s HDZ-om. U javnost su izašle informacije da traže četiri ministarstva, ali ih akteri demantiraju i tvrde da još nisu stigli do te faze. Paralelno s pregovorima, došlo je do raskola u Mostu.
Sinčić tvrdi da ova osoba bila najbolji kandidat za premijera: “Žao mi je i zbog ovog što radi DP”
Zastupnik u EP-u, Ivan Vilibor Sinčić, na parlamentarnim se izborima pojavio na listi Domovinskog pokreta sa strankom Pravo i Pravda gdje je bio nositelj liste u 8. izbornoj jedinici. Ipak, s 3085 preferencijalnih glasova, nije ušao u Sabor.

Sada se oglasio na Facebooku te tvrdi da je najbolji kandidat za premijera njegov kolega Mislav Kolakušić.
Prvi susret Milanovića i Plenkovića nakon izbora bit će danas na dočeku Rafalea
MORH je objavio da će biti organiziran svečani doček. “Svečani doček prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale iz Francuske Republike, održat će se u vojarni ‘Pukovnik Marko Živković’ u Velikoj Gorici u četvrtak 25. travnja 2024. godine s početkom u 12:30 sati.

Na svečanosti će sudjelovati premijer Andrej Plenković, ali i predsjednik Zoran Milanović. Ovo je prvi put da će se premijer i predsjednik susresti nakon izbora.
Puhovski za N1: Bit će tu još igara
Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu o sastavljanju buduće Vlade.

“Tu će još biti raznih igara”, predviđa Puhovski.

“Sad se pokazuje koliko je važno to što je eliminiran iz čitave pripovijesti Zoran Milanović. To su sve ljudi koje on može pokupiti za sebe. Milanović je bio gromobran oko kojeg su se mogli okupljati, ali je otišao dovoljno desno da je prihvatljiv. Žele ga i Penava i Most. Onda imate paradoks da bi i Mostovci i Penava htjeli Milanovića, a ne SDP i htjeli bi HDZ, a ne Plenkovića. Ta logika ne može funkcionirati i zato će se dogoditi nešto neobično”, dodaje.
Sve je vrlo blizu dogovora HDZ-a s DP-om?
Sve je vrlo blizu dogovora HDZ-a s DP-om. Priča se da će im podršku dati Vesna Vučemilović i Marijan Pavliček – rekao je izvor iz HDZ-a za 24sata.

Pavliček bio jučer na pregovorima između Mosta i DP-a te je prije sastanka rekao:

“Ovo je službeni sastanak kolega Mosta, Suverenista i Domovinskog pokreta. Idemo razmjeniti mišljenja, vidjeti što i kako, pa ćemo vidjeti dalje”.
Grbin za N1: Za izborni rezultat odgovoran sam ja
Gostujući u Newsnightu kod Ilije Radića šef SDP-a Peđa Grbin upitan je tko je odgovoran što nisu osvojili željeni broj mandata.

“Ja. Odgovornost je na onome tko je na čelu. Za neuspjeh ću biti odgovoran ja, za uspjeh smo odgovorni svi”, rekao je Grbin.
Rimac za N1: SDP-ov plan trostruko kompleksan
Politički analitičar Ivan Rimac smatra da je ta SDP-ova situacija – odustajanje od Zorana Milanovića kao mandatara i žurno konstituiranje Sabora – kompleksna iz tri razloga.

“Prvo, upozorenje Ustavnog suda Milanovića tjera u poziciju da ne može prihvatiti mjesto mandatara bez ozbiljnog sukoba s pravosudnim tijelima. Drugo, izvjesno je da bi konstituiranje Sabora u ovom trenutku značilo ponovno postavljanje Gordana Jandorkovića za predsjednika Sabora. Time bi Milanović praktički izgubio važnu bitku i u slučaju da se angažira na mjesto premijera, privremeno mjesto predsjednika Republike u narednih 60 dana preuzeo bi netko iz HDZ-a. I treće, pokazalo se da je teško ostvariva antihadezeovska koalicija na kojoj je inzistirao SDP”, objašnjava Rimac. (N1)