Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Sletjeli Rafalei: “Ovo je praznik za hrvatsko ratno vojno zrakoplovstvo!”

U Hrvatskoj je danas svečano dočekana prva skupina višenamjenskih borbenih aviona Rafale. Na je prisustvovao cijeli državni vrh s premijerom Andrejom Plenkovićem i predsjednikom Zoranom Milanovićem.
“Uvođenje novih zrakoplova u Hrvatsko ratno zrakoplovstvo predstavlja ključni korak prema modernizaciji i osnaživanju obrambenih sposobnosti RH. Osim što omogućuje bolju zaštitu našeg zračnog prostora, ovaj korak ima duboke posljedice na sveukupnu nacionalnu sigurnost”, napisao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na svome X-u.
Plenković Ovo mijenja naš međunarodni položaj
Premijer Andrej Plenković je rekao da je danas veliki dan. “Možda i najjači u cilju jačanja Hrvatske vojske”, rekao je.

“Stječemo snagu odvraćanja kakvu do sada nismo imali, jačamo strateško partnerstvo s Francuskom i to mijenja naš međunarodni položaj, pa i naše položaje u NATO-u i EU-u. Želim zahvaliti svima koji su radili na ovom projektu. Od početka smo ovo uspjeli dovesti do kraja”, dodao je.

Zahvalio je bivšem ministru obrane Damiru Krstičeviću. “Nismo uspjeli u prvom pokušaju kada F-16 nije došao u Hrvatsku, ali naučili smo lekcije i krenuli u drugi proces koji su vodili admiral Hranj i moj predstojnik Frka Petešić, a zahvaljujem i bivšem ministru Banožiću”, naveo je.
Anušić: Želio bih zahvaliti četvorici hrabrih čovjeka
Ministar obrane Ivan Anušić istaknuo je da su im svima srca puna ponosa.

“Želio bih podsjetiti na one ljude koji su prethodili ovome. Četiri hrabra čovjeka bili su prvi pripadnici našeg ratnog zrakoplovstva i napravili su preko 35 borbenih letova iznad Vukovara i istočne Slavonije s poljoprivrednim avionima. Improvizirali su sve, polijetali su po mraku, vraćali su se ujutro. Nije ih JNA mogla srušiti sve do 2. prosinca 1991. kada su nedaleko Otoka strušeni i izgubili svoje živote. Oni su znali da ne mogu puno učiniti, ali da mogu moralno pomoći”, rekao je.

Posebno se zahvalio premijeru Andreju Plenkoviću.

“Prvi i osnovni zadatak je odvraćanje od onoga što nam prijeti”, dodao je. (N1)