Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Blinken se sastao s kineskim kolegom Wang Yijem u Pekingu

Američki državni tajnik Antony Blinken sastao se u petak u Pekingu s kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yijem radi razgovora o nizu složenih pitanja, među kojima je i produbljivanje napetosti oko kineske potpore ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Blinken bi trebao provesti nekoliko sati s Wangom na sastancima iza zatvorenih vrata.

 

Dok se par smjestio na svoju uvodnu sesiju, Wang je rekao Blinkenu da se “veliki brod” kinesko-američkih odnosa stabilizirao, ali negativni čimbenici u odnosu i dalje se povećavaju i izgrađuju.

 

– A odnos se suočava sa svim vrstama poremećaja. Kineska legitimna razvojna prava su nerazumno potisnuta i naši ključni interesi suočavaju se s izazovima, rekao je.

 

Blinken je odgovorio da je potrebna “aktivna diplomacija” kako bi se krenulo naprijed s programom koji su postavili predsjednik Joe Biden i predsjednik Xi Jinping kada su se sastali u San Franciscu u studenom.

 

– U našoj prosudbi ne postoji zamjena za diplomaciju licem u lice, rekao je Blinken, dodajući da želi osigurati da budu što jasniji u područjima u kojima postoje razlike, u najmanju ruku kako bi izbjegli nesporazume, kako bi se izbjegle pogrešne procjene. (hrt)