Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Predstavnici manjina podržali Jandrokovića za šefa Sabora, što će odlučiti Domovinski pokret?

Deveti je dan nakon parlamentarnih izbora te se i dalje vode pregovori o tome tko će prikupiti 76 potpisa da bi postao mandatar nove hrvatske Vlade.
U novi, 11. saziv Hrvatskog sabora u kojemu je 151 zastupničko mjesto, izabrano je 114 zastupnika i 37 zastupnica, što je najveći broj žena od osamostaljenja i sada čine četvrtinu sabornice.

Na izborima za Sabor u srpnju 2020. izabrano je 35 žena, četiri godine prije toga, na izborima u rujnu 2016., samo njih 19.
I Veljko Kajtazi, zastupnik romske nacionalne manjine, potvrdio je za Hrvatski radio da su zastupnici manjina na današnjem sastanku jednoglasno podržali Gordana Jandrokovića iz HDZ-a za budućeg predsjednika Sabora. Nije htio odgovoriti znači li to da će svih osam manjinskih zastupnika biti dio vladajuće većine koju bi činili HDZ i Domovinski pokret.

Podsjetimo, zastupnici DP-a ponavljaju da ne mogu biti dio većine u kojoj bi bila i stranka srpske nacionalne manjine SDSS.
Bivša ministrica obrane u vladi Ivice Račana Željka Antunović gostovala je u Newsnightu kod Ilije Jandrića. Prvi dio razgovora fokusirao se na nabavku Rafalea čiji je dio stigao u Hrvatsku, a zatim su prokomentirali domaće teme i situaciju nakon parlamentarnih izbora.

Antunović pretpostavlja da će Milanović ići po drugi predsjednički mandat i naglašava da ne vidi da mu ovaj poraz može naštetiti jer ne vidi protukandidata. Istaknula je da joj je odmah kad je vidjela rezultate izbora, bilo jasno da ćemo dobiti desniju vladu. “E sad, hoće li otići u ekstrem ili će se ekstrem staviti u okvire, to će ovisiti o tome kako će HDZ postići dogovor s DP-om”, rekla je.
Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek izjavio je u četvrtak kako je Klub zastupnika nacionalnih manjina odlučio dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. (N1)