Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Deseci tornada pogodili središnji dio SAD-a

Deseci tornada pogodili su središnji dio Sjedinjenih Država, uzrokujući značajnu štetu i ozlijedivši najmanje tri osobe prema vlastima, piše AFP.

Američka meteorološka služba (NWS) zabilježila je u petak više od 70 tornada diljem zemlje, većina njih oko grada Omahe, Nebraske i blizu Iowe.

Rezultat su deseci uništenih zgrada i domova, pokidani dalekovodi i vlakovi iskočili iz tračnica. U Elkhornu, predgrađu Omahe, slike pokazuju sravnjene kuće, odnesene krovove i ogoljelo drveće.

– Spasioci nastavljaju provjeravati pogođene kuće i pružaju pomoć svim ozlijeđenima, napisala je policija Omahe na X.

Južnije, u blizini grada Lincolna, tornado je pogodio industrijski kompleks. Otprilike 70 ljudi koji su bili ondje kada se zgrada urušila evakuirano je, no troje ih je ozlijeđeno, ali nisu u životnoj opasnosti, rekle su vlasti okruga Lancaster na konferenciji za novinare.

NWS, koji je u petak objavio brojna upozorenja o tornadu u nekoliko država u središnjem dijelu Sjedinjenih Država, predviđa da će se ovaj meteorološki fenomen nastaviti iu subotu u ovoj golemoj regiji poljoprivrednih ravnica, uključujući i Teksas.

Tornada, vremenski fenomen koji je koliko impresivan toliko i teško predvidiv, relativno je čest u Sjedinjenim Državama, osobito u središnjim i južnim dijelovima zemlje.

– Sve je uništeno, kaos. Susjedi se pokušavaju udružiti kako bi pomogli ljudima. Neki su ostali zarobljeni u kućama iz kojih su pokušavali pobjeći, a ima i kuća koje su potpuno uništene, posvemašnji metež. Scena je filmska, nestvarna. Nikada u životu nisam vidio ništa slično, kazao je Brent Richardston, stanovnik Omahe. (hrt)