Aktualno OG sada Ogulin

Ogulinskoj Gimnaziji odobren novi program obrazovanja – WEB DIZAJNER!

Učenici koji će ove godine upisivati prvi razred srednje škole moći će, po prvi puta, u Gimnaziji i strukovnoj školi B. Frankopana upisati novi program obrazovanja – web dizajner!

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je Odluku o proširenju djelatnosti za školske ustanove izvođenjem novih programa obrazovanja, a među odobrenim programima je i program web dizajner u Gimnaziji i strukovnoj školi Bernardina Frankopana. Ministarstvo je pozitivno riješilo zahtjev škole te tako omogućilo učenicima osmog razreda upisivanje u još jedan program. Time je Gimnazija i strukovna škola Bernardina Frankopana, nakon medicinskih sestara i tehničara opće njege, koje nudimo u suradnji s Medicinskom školom Karlovac, dobila još jedan novi program i proširila svoju djelatnost na novi obrazovni sektor – Grafička tehnologija i audio-vizualno oblikovanje.
Web dizajner nalazi se na popisu tzv. „zanimanja budućnosti“ jer povezuje dva mladima zanimljiva područja – informatiku i dizajn, objavili su na društvenim mrežama Gimnazije, te još navode:

Posao web dizajnera pruža kvalitetne usluge osmišljavanja i izrade pristupačnog i upotrebljivog web rješenja (web stranica, web aplikacija, web servisi, web poslovanje, digitalna kartografija i navigacijski sustavi, web igre i dr.) za različita informacijsko-komunikacijska okruženja i uglavnom je projektno orijentiran. Web dizajner primjenjuje grafičko oblikovanje prema estetskim zakonitostima, uz dobro poznavanje web programiranja. Za uspješno obavljanje posla potrebno je usvajanje znanja o novim tehnologijama i cjeloživotno učenje. Zanimanje je polivalentno te omogućuje jednostavan prelazak u druga zanimanja u području strojarstva i elektrotehnike.

Obrazovanje traje četiri godine i završava polaganjem završnog rada te učenik može odmah početi raditi, ali može i polagati ispite Državne mature te se nastaviti školovati na fakultetu.
U školi smo uredili i opremili dva informatička kabineta te još jednu učionicu s računalima za nastavu struke, a CARNEt je u našoj školi uredio i opremio jednu učionicu koja je postala regionalni obrazovni centar. Konstantno ulažemo u opremanje i uređivanje škole kako bismo učenicima pružili sve uvjete za kvalitetan rad i pripremu za izazove koji ih čekaju (fakulteti, radno mjesto). U posljednjih nekoliko godina uspjeli smo promijeniti strukturu upisnih programa u našoj školi, ponuditi nove programe i sektore obrazovanja i osigurati našim učenicima osmih razreda kvalitetan izbor zanimanja kako ne bi odlazili nakon osnovne škole iz svog grada i zavičaja. O kvaliteti rada svakodnevno svjedoče sjajni rezultati naših učenika te mnoštvo realiziranih aktivnosti i projekata.”