Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Blinken na Bliskom istoku s ciljem uspostave primirja u Gazi

Američki državni tajnik Antony Blinken stigao je u Saudijsku Arabiju, prvu etapu turneje po Bliskom istoku, s ciljem uspostave primirja između Izraela i Hamasa koje bi omogućilo oslobađanje talaca i dostavu više humanitarne pomoći u Gazu.

Blinken, koji će također posjetiti Jordan i Izrael, sastaje se u Rijadu s nekoliko kolega iz zemalja Perzijskog zaljeva i Europe s kojima će razgovarati o obnovi pojasa Gaze nakon rata, rekao je dužnosnik State Departmenta.

Ti bi planovi mogli uključivati financiranje obnove enklave, čija je većina stanovnika raseljena a teritorij pretvoren u ruševine nakon gotovo sedam mjeseci bombardiranja i borbi, ili čak potporu za uspostavu novih struktura vlasti za dan poslije rata. State Department objavio je da će Blinken razgovarati “o pokušajima koji su u tijeku da se uspostavi primirje u Gazi koje bi omogućilo oslobađanje talaca” te spriječilo širenje rata na regiju.

Posjet Blinkena događa se u povodu dvodnevnog sastanka Svjetskog ekonomskog foruma (WEF).Izrael nije prisutan u Rijadu jer se pregovori o primirju i oslobađanju talaca, uz posredovanje SAD-a, Egipta i Katara, održavaju u Egiptu. SAD, Egipat i Katar već mjesecima pokušavaju ishodovati primirje. No, događaji u Rijadu su “prilika za strukturirane rasprave s ključnim akterima”, rekao je predsjednik WEF-a Borge Brende.
On je spomenuo i “novu dinamiku u razgovorima o taocima i (…) mogućem izlasku iz slijepe ulice u kojoj se nalazimo u Gazi”. Od početka rata Saudijska Arabija radi s ostalim zemljama na prekidu sukoba koji prijeti da zapali regiju i osujeti njezin ambiciozni program ekonomskih reformi poznat kao Vizija 2030.

Zaljevska monarhija, najveća izvoznica nafte na svijetu, takđer pregovara o mogućem sporazumu normalizacije odnosa s Izraelom, popraćenog jačanjem sigurnosnog partnerstva s Washingtonom.

Normalizacija bi imala velik odjek s obzirom da je saudijsko kraljevstvo čuvar dvaju najsvetijih mjesta u islamu, no izbijanje rata između Izraela i Hamasa nakon što je islamistička skupina 7. listopada napala jug židovske države, tu je perspektivu udaljilo. (L.P./HRT/Hina)