Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Nastavljaju se pregovori: Uz Vesnu Vučemilović HDZ-u bi falio samo jedan glas

Ministar branitelja Tomo Medved (HDZ) potvrdio je da se danas nastavljaju razgovori s Domovinskim pokretom, ocijenivši da su dosad bili izrazito konstruktivni i otvoreni. U nastavku razgovora očekuju konkretne stavove s obzirom na to da je Domovinski pokret preko vikenda imao radne sastanke, rekao je Medved. Uvjeren je da će sljedećeg tjedna dogovoriti i usuglasiti sva pitanja vezano za većinu, odnosno za sastavljanje nove vlade.
Pojavile su se spekulacije da bi se Vučemilović mogla pridružiti koaliciji HDZ-a i Domovinskog pokreta u slučaju njihovog eventualnog dogovora. Ona je poručila tijekom vikenda da nije sklona ostanku stranke u opoziciji ako Domovinski pokret postane dio nove saborske većine.

Ukoliko bi došlo do tog dogovora, s njezinim glasom bi ta koalicija imala 75 ruku i do 76 bi im nedostajao jedan glas. Sada se, kako je prenio RTL, počelo spekulirati da bi taj glas mogao donijeti Dario Zurovec iz Fokusa, koji je ranije rekao kako ne planira s HDZ-om.

Hrvatski suverenisti dan ranije izvijestili su da neće sudjelovati ni u vladajućoj većini niti u vladi koju predvodi HDZ, zajedno s nacionalnim manjinama i eventualno Domovinskim pokretom, jer bi to bila izdaja birača.

Predsjednik stranke Marijan Pavliček poručio je stranačkoj kolegici Vučemilović nakon njezinog istupa da je odluka predsjedništva ‘Ne’ HDZ-u koje se moraju držati svi članovi te će biti izbačena iz stranke podrži li koaliciju HDZ-a. (N1)