Aktualno OG sada Ogulin

Nasljednici plemenitaške obitelji Frankopan posjetili Ogulin

Grad Ogulin i ogulinski Zavičajni muzej Ogulin jučer  su ugostili markiza dr. Gordiju Frangipane,  te njegovu suprugu i sina. Radi se, naime, o posljednjim živućim potomcima i jedinim nasljednicima plemenitaške obitelji Frankopan, odnosno Frangipane.

Obitelj Frangipane stigla je u pratnji nekolicine članova Družbe “Braća Hrvatskog Zmaja”, koji su i organizirali posjet Ogulinu i Hrvatskoj, a riječ je o kulturnoj udruzi  koja je osnovana u Zagrebu 1905. godine sa svrhom čuvanja i obnavljanja hrvatske kulturne i povijesne baštine. Udruga posebno njeguje kult Zrinskih i Frankopana, te je zaslužna za prijenos posmrtnih ostataka Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana iz Bečkog Novigrada u Zagrebačku katedralu 1919. godine.

Članovi Družbe, uključujući i književnika Tomislava Beronića, autora više knjiga o Frankopanima, slobodnog istraživača obitelji Frankopan i popularizatora glagoljice, u jesen prošle godine dogovorili su i realizirali digitalizaciju dijela materijala iz arhive obitelji markiza Frangipanea, među kojima se nalazi do sada nikada viđena neprocjenjiva hrvatska povijesna arhivska građa.

Za njih su Grad Ogulin i djelatnici ogulinskog Zavičajnog muzeja upriličili doček uz postrojavanje pripadnika ogulinske Frankopanske garde. Riječi dobrodošlice gostima su uputili ravnateljica ogulinskog Zavičajnog muzeja Ana Krznarić i gradonačelnik Dalibor Domitrović, u čijoj pratnji je bio i njegov zamjenik Daniel Vukelja.

Ovom prigodom razmijenjeni su i prigodni pokloni.

Kako bi se pobliže upoznali s poviješću i kulturnom baštinom našeg grada, te posljedično svojih predaka, za obitelj Frangipane upriličeno je stručno vođenje Starim gradom Ogulinom i Muzejom. Delegacija je ujedno posjetila i obišla Đulin vrt, gdje su imali priliku nešto više čuti i o kanjonu rijeke Dobre i njenom špiljskom sustavu.

Prilikom posjeta Ogulinu, obitelj Frangipane nije krila zadovoljstvo viđenim. Između ostalog, poručili su kako ih posebno veseli činjenica da se i dalje njeguje i čuva baština njihovih predaka, te da je Frankopanska utvrda očuvana i da ima svoju ulogu u životu naše zajednice, ali i cijele Hrvatske.

Zanimljiva je činjenica da je obitelj Frangipane u posjet Ogulinu stigla dan uoči obljetnice Dana pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, 30. travnja 1671. godine. U Hrvatskoj će boraviti nekoliko dana s ciljem da upoznaju baštinu i ostavštinu svojih predaka Frankopana u Hrvatskoj. Osim Ogulina, posjetili su Ozalj i Dubovac, a u planu je i posjet primorskim utvrdama Grobniku i Krku. Posjet Ogulinu okončan je zajedničkim ručkom gostiju i njihovih domaćina u Hotelu Frankopan.