Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Što sve piše u optužnici i kakva kazna prijeti Banožiću? Mogao bi dobiti i do 8 godina zatvora

Banožić je prometnu nesreću izazvao kada je po gustoj magli u 6.15 sati ujutro, dok je išao u lov, svojim terencem pretjecao kamion
Kako javlja DORH, okrivljenog Banožića tereti se da je 11. studenoga 2023., oko 06:10 sati, kod Vinkovaca, izvan naseljenog mjesta, upravljao osobnim automobilom marke Nissan desnom prometnom trakom kolnika II. dionice državne ceste broj 55, iz smjera Vinkovaca prema Županji, protivno odredbi čl. 46. st. 1., čl. 51. st. 1. i čl. 70. st. 1. toč. 4. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
Bivšeg ministra obrane terete za kršenje propisa kojim je iz nehaja uzrokovao smrt osobe. Za tu optužnicu predviđeno je 1 do 8 godina zatvora.

  • Bivšem ministru obrane stavlja se na teret da je vozio neprilagođenom brzinom i da je započeo pretjecanje skupa vozila (tegljač s priključnim vozilom) odnosno prešao vozilom na lijevu stranu kolnika namijenjenu za promet vozila iz suprotnog smjera iako je bila smanjena vidljivosti zbog magle i smanjena preglednost zbog tog skupa vozila koje se kretalo ispred njega u istom smjeru. Tereti ga se da je započeo pretjecanje iako prometna traka nije bila slobodna na dovoljnoj udaljenosti kako bi mogao sigurno izvesti pretjecanje uzimajući u obzir brzinu kretanja svog vozila i vozila koje je pretjecao – navode u priopćenju iz Općinskog državnog odvjetništva u Vinkovcima.
    Podsjetimo, Banožić je prometnu nesreću izazvao kada je po gustoj magli u 6.15 sati ujutro, dok je išao u lov, svojim terencem pretjecao kamion. Potom se na izlazu iz Vinkovaca u smjeru Županje izravno sudario s kombijem koji je dolazio iz drugog smjera. Noć prije kobnog jutra bivši ministar navodno je bio na druženju koje je potrajalo do kasno u noć. (I. Pandžić, M. Zanić, 24sata.hr)