Aktualno OG sada Ogulin

Knjiga “Čuvarica stabla” Ogulinke Ane Salopek među finalistima za Nagradu “Grigor Vitez”

Knjiga “Čuvarica stabla” naše Ogulinke Ane Salopek našla se među finalistima za Nagradu “Grigor Vitez” za 2023. godinu u kategoriji za tekst i ilustraciju. Ana Salopek je ujedno zaslužila još jednu nominaciju za istu nagradu, i to ovaj put u ulozi ilustratorice za nominiranu knjigu Nataše Ozmec: “Mi smo prijateljice : Tako i Treba”. Osnivač i organizator Nagrade „Grigor Vitez“ je Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske.

Naime, na natječaj Nagrade „Grigor Vitez“ pristiglo je 111 knjiga i slikovnica koje je pažljivo pogledao i ocijenio stručni žiri. Odabrano je 18 naslova koji su se našli u užem izboru i među kojima će biti ovogodišnji dobitnici Ptice, ali i Ptičice po izboru Dječjeg žirija.

Ovogodišnje Stručno povjerenstvo Nagrade „Grigor Vitez“ djeluje u sastavu: Zdenko Bašić, ilustrator, dobitnik Nagrade „Grigor Vitez“, Ida Gašpar, knjižničarka, predsjednica Komisije za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskog knjižničarskog društva; Sanja Lovrić Kralj, predsjednica Hrvatske udruge istraživača dječje književnosti, sveučilišna profesorica na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu; Nada Mihaljević, književnica i dobitnica Nagrade “Grigor Vitez“; Sonja Švec Španjol, povjesničarka umjetnosti i muzeologinja, nezavisna kustosica.

Odluku o Nagradi „Ptičica“ donosi Dječji žiri pod vodstvom Hrvatskog centra za dječju knjigu pri Knjižnicama grada Zagreba, a ovogodišnji žiri ima 5 članova Dječjeg žirija od 4. do 8. razreda. Nagrada se dodjeljuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Grada Zagreba. Svečanost 57. dodjele Nagrade „Grigor Vitez“ bit će održana u lipnju 2024. godine.