Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Objavljena nova anketa: Biden u prednosti pred Trumpom jedan postotni bod

Oko 28 posto glasača u anketi nije odabralo kandidata, skloni su opcijama treće strane ili uopće ne bi glasali

Američki predsjednik Joe Biden ima marginalnu prednost pred Donaldom Trumpom uoči predsjedničkih izbora u studenome, pokazala je najnovija anketa Reutersa/Ipsosa objavljena u utorak, dok se republikanski kandidat na državnom sudu bori protiv optužbi da je krivotvorio poslovne podatke.

Oko 40 posto registriranih birača u dvodnevnoj anketi reklo je da bi glasalo za demokrata Bidena da su izbori danas, u usporedbi s 39 posto koji su odabrali bivšeg predsjednika Trumpa. Ta prednost od jednog postotnog boda manja je od prednosti od četiri boda koju je Biden imao u anketi Reutersa/Ipsosa provedenoj od 4. do 8. travnja. Anketa je imala marginu pogreške od otprilike tri postotna boda za registrirane birače, a mnogi glasači ostaju u nedoumici šest mjeseci prije izbora 5. studenoga.

Oko 28 posto registriranih glasača u anketi reklo je da nisu odabrali kandidata, da su skloni opcijama treće strane ili da možda uopće ne bi glasali.

Anketa je pokazala da bi osam posto ispitanika izabralo Roberta Kennedyja Jr., aktivista protiv cjepiva koji se kandidirao kao neovisni kandidat, da je na glasačkom listiću s Trumpom i Bidenom. Dok ankete diljem zemlje daju važne signale o američkoj potpori političkim kandidatima, samo nekoliko država obično mijenja ravnotežu u američkom izbornom kolegiju, koji na kraju odlučuje tko će pobijediti na predsjedničkim izborima.

Oba kandidata imaju značajne izazove s kojima se suočavaju prije onoga što se očekuje da će biti tijesna utrka i prvi revanš američkih predsjedničkih izbora nakon gotovo 70 godina.

Trump je veći dio travnja proveo u sudnici na Manhattanu u prvom od četiri kaznena suđenja koja se vode protiv njega. Bidenove slabosti uključuju zabrinutost zbog njegove dobi – ima 81 godinu – kao i oštre kritike dijela njegove Demokratske stranke zbog njegove podrške izraelskom ratu protiv militantnog Hamasa. (Hina, jutarnji.hr)