Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Hakerski napad ugrozio zdravstvene podatke milijuna ljudi, zna se tko stoji iza svega

Iako se godinama u stručnim krugovima u SAD-u i širom Europske Unije upozorava na izuzetno slabu zaštitu podataka građana u državnoj upravi, a posebno u zdravstvenim ustanovama, čini se da je malo učinjeno da se to stanje popravi.

O tome svjedoči i najnoviji hakerski napad na američku kompaniju za osiguranje “United Health Group”, jednu od najvećih u ovoj branši u svijetu. Ovaj napad, otkriven u veljači, ugrozio je zdravstvene podatke milijuna Amerikanaca, ali i stranaca koji se liječe u SAD-u. Također, ovaj hakerski napad je privremeno onemogućio i na tisuće intervencija u zdravstvenim ustanovama širom zemlje.
Iako su iz kompanije ranije naveli da su imali “izuzetno dobar sustav zaštite servera i računala”, prije nekoliko dana je njihov CEO Andrew Witty priznao da je kompanija platila oko 22 milijuna dolara za djelomično vračanje podataka i pristup svojim sustavima.

“United Health Group” je i jedna od najvećih kompanija na svijetu s tržišnom vrijednošću od preko 400 milijardi dolara, a osigurava oko 103 milijuna građana.
Situacija s ovim hakerskim napadom je toliko ozbiljna da je i formirana posebna komisija u američkom Senatu koja će se njime baviti. “Ovo je upozorenje da nijedna kompanija nije zaštićena od hakerskih napada, ma koliko bila velika”, izjavio je šef komisije, senator Ron Wyden.

Za hakerski napad američka obavještajna zajednica smatra odgovornim hakersku grupu “Black Cat”, koja se pojavljuje i pod imenom “ALPHV”. (net.hr)