Aktualno OG sada Ogulin

Gupčeva lipa od danas krasi ogulinski Zrinski trg

Ogulinski Zrinski trg od sada krasi mlado stablo izvorne Gupčeve lipe. Posađeno je u nazočnosti predstavnika Hrvatskog šumarskog društva, članova ogulinskog Ogranka ovog društva, zaposlenika ogulinske gradske uprave, zamjenika gradonačelnika Daniela Vukelje i gradonačelnika Dalibora Domitrovića.

Okupljene je na Zrinskom trgu pozdravila predsjednica ogulinskog Ogranka Hrvatskog šumarskog društva, Daniela Cetinjanin. Između ostalog, imali smo priliku čuti da je mlado stablo klon izvorne Gupčeve lipe, koja se nalazi neposredno do mjesne crkve Sv. Jurja u Gornjoj Stubici i jedini je živi svjedok seljačke bune iz 1573. godine. S tog stabla su odrezane grančice od kojih je Šumarski institut u Jastrebarskom uzgojio klonove, od kojih jedan sada krasi ogulinski Zrinski trg.

Riječ je potom prepustila tajniku Hrvatskog šumarskog društva Oliveru Vlainiću, nakon čega se prisutnima obratio i gradonačelnik Dalibor Domitrović. Zahvalio se Hrvatskom šumarskom društvu na ukazanoj prilici da i u našem gradu bude posađeno ovo stablo, koje za ima vrlo važan povijesni značaj.

Mladu Gupčevu lipu simbolično su zajedno posadili predsjednica ogulinskog Ogranka Hrvatskog šumarskog društva Daniela Cetinjanin, tajnik Društva Oliver Vlainić i gradonačelnik Dalibor Domitrović. Ovom prigodom gradonačelniku je uručena i Svjedodžba o izvornom podrijetlu sadnice Gupčeve lipe.

Prema riječima gradonačelnika Domitrovića, do potpunog uređenja Zrinskog trga preostaje još izvođenje hortikulturnih radova, postavljanje klupa i koševa za smeće, te postavljanje rasvjete, što će biti učinjeno u mjesecima koji su pred nama.