Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Pritisak 88 demokratskih dužnosnika na Bidena zbog Izraela

Gotovo 90 kongresnika i dužnosnika Demokratske stranke pozvalo je u petak predsjednika Joea Bidena da razmotri prekid prodaje oružja Izraelu ako izraelska vlada ne korigira odnos prema dostavi humanitarne pomoći Gazi.

Demokratski dužnosnici izražavaju “ozbiljnu zabrinutost u pogledu izraelskog vođenja rata u Gazi s obzirom na namjerno uskraćivanje humanitarne pomoći”, navodi se u pismu koje je potpisalo 86 zastupnika Kongresa, dostavljenom Bijeloj kući.

Izraelska ograničenja isporuke humanitarne pomoći Gazi koju podržava Washington “pridonose humanitarnoj katastrofi bez presedana”, navodi se u pismu.

Zakonodavci su rekli da se izraelska vlada oduprla ponovljenim zahtjevima SAD-a da otvori dovoljno pomorskih i kopnenih putova za pomoć Gazi, te su naveli izvješća da nije dopustila dovoljno hrane da spriječi glad, nametnula “proizvoljna ograničenja” pomoći i nametnula sustav inspekcije što ometa opskrbu.

Potpisnici, uključujući mnoge zastupnike u Predstavničkom domu, traže od demokratskog predsjednika da jasno stavi do znanja izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu da svaka prepreka isporuci pomoći Gazi ugrožava američku sigurnosnu pomoć napadačkim sposobnostima Izraela.

Međutim, preciziraju da iz ove moguće obustave američke pomoći moraju biti isključeni izraelski proturaketni obrambeni sustavi, poput Željezne kupole.

  • Nastavljamo snažno podržavati financiranje obrane Izraela koje spašava živote, ističe se u pismu.

Među potpisnicima pisma su demokratski članovi Odbora za oružane snage i Odbora za vanjske poslove Zastupničkog doma.
Od početka rata u Gazi, potaknutog Hamasovim napadom na Izrael 7. listopada, Joe Biden, u jeku svoje kampanje za reizbor u Bijelu kuću, kritiziran je zbog bezuvjetne podrške Izraelu.

Izvršna direktorica Svjetskog programa za hranu UN-a Cindy McCain izjavila je za NBC News da sada vlada “potpuna glad” u sjevernom dijelu Gaze.

McCain je za NBC rekla da se nada sporazumu o prekidu vatre kako bi se više pomoći moglo brže dostaviti.

  • Postoji glad potpuna glad na sjeveru, i širi se prema jugu. Dakle, ono što tražimo i što smo neprestano tražili je prekid vatre i mogućnost nesmetanog pristupa, rekao je McCain, udovica pokojnog senatora Johna McCaina.

Američki dužnosnici kažu da, iako je vlada izraelskog premijera Benjamina Netanyahua poduzela korake koji su povećali dostavu pomoći, to nije i dalje dostatno. (V.G./HRT/Hina)