Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

RTL doznaje tko će činiti iduću Vladu. Klub manjina će se preploviti?

Kako RTL neslužbeno doznaje, uz 61 zastupnika HDZ-a i partnera te 13 zastupnika Domovinskog pokreta, u novu Vladu ući će još tri do četiri zastupnika nacionalnih manjina.

Podsjetimo, Klub manjina broji 8 zastupnika, od kojih je troje iz redova SDSS-a. A Domovinski pokret od početka naglašava da neće surađivati s njima. Neslužbene informacije koje smo dobili iz kruga HDZ-a i nacionalnih manjina kažu da će model suradnje biti takav da će troje zastupnika SDSS-a, te još jedan do dva zastupnika manjina (op.a. spominje se Furio Radin) ostati van Vlade, dok će troje do četvero ući u Vladu.
Zadatak onih koji ulaze u Vladu, kako nam je rečeno, je brinuti o dobrobiti manjina koje formalno neće biti dio većine. Ipak, svih osmero trebalo bi glasati za Gordana Jandroković kao predsjednika sabora, kako bi došlo do konstituiranja. Model po kojem će manjinski zastupnici sudjelovati u većini još se definira. Trebali bi održati novi sastanak u utorak, za kada je sazvana i nova runda pregovora HDZ-a i Domovinskog pokreta.

Nakon tog sastanka, kažu nam u HDZ-u, trebale bi biti jasne konture nove Vlade i razgovorat će se o ministarstvima. U Domovinskom pokretu pak nam neslužbeno kažu da ne znaju za dogovor nacionalnih manjiina o načinu sudjelovanja u vlasti. Ponavljaju da im je prihvatljivo da pet manjinaca ide s njima, bez troje SDSS-ovaca. I još nam kažu i da bez cijelog kluba manjina postoji dovoljna parlamentarna većina. A to znači da računaju na Vesnu Vučemilović iz Suverenista i još jednog zastupnika kojeg su sami pronašli, ali ne žele otkriti o kome se radi do glasanja u Saboru. (rtl)