Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Udruga Franak: Jesu li hrvatski potrošači građani drugog reda?

Udruga Franak poslala je Vrhovnom sudu Republike Hrvatske novu predstavku o obvezujućoj sudskoj praksi suda Europske unije. Na to ih je potaknuo razvoj događaja u Poljskoj, koja je postala već treća zemlja Unije koja je riješila sudske sporove u korist potrošača i u kojoj nema dvojbi o ništetnosti ugovora u švicarskim francima, te prava potrošača na obeštećenje po izvršenoj zakonskoj konverziji.

Članovi Udruge Franak i njihovi odvjetnici procjenjuju da bi i nakon pozitivnog ishoda na Vrhovnom sudu potrošači morali čekati tri do pet godina na konačnu presudu i isplatu.

  • Od 2018., kada smo mi bili ispred svih zemalja Unije jer smo imali kolektivnu presudu, pa do danas, Vrhovni sud RH nije uspio donijeti potrebna pravna shvaćanja, dok su njihovi kolege u Poljskoj, Sloveniji i Mađarskoj sva potrebna pravna shvaćanja donijeli i tamo više nema nikakvih dilema, rekao je Goran Aleksić, koordinator ekonomsko-pravnog tima Udruge Franak.
  • Naš Vrhovni sud, pred čijim vratima se vode deseci tisuća sporova oštećenih potrošača, i dalje šuti. Zato se s razlogom pitamo jesu li hrvatski potrošači građani drugog reda, rekla je Sandra Žiga, voditeljica ureda Udruge Franak. (Dnevnik/IMS/HRT)