Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Mnoštvo kandidata na panamskim predsjedničkim izborima

Stanovnici Paname izaći će na birališta na općim izborima kako bi izabrali jednog od osam kandidata za sljedećeg predsjednika te glasali za stotine zastupnika i lokalnih dužnosnika.

Nakon tjedana predizborne kampanje s glazbom i popularnim zabavljačima više od 3 milijuna glasača odlučit će tko bi najbolje mogao riješiti goruće gospodarske probleme Paname, uhvatiti se u koštac s korupcijom i obnoviti ugled zemlje kao investicijskog raja.Jose Raul Mulino, bivši ministar koji je na glasačkom listiću zamijenio popularnog bivšeg predsjednika Ricarda Martinellija nakon što mu je zabranjeno da se kandidira zbog presude za pranje novca, vodi u anketama.

 

Mulino je obećao da će donijeti prosperitet i da će Martinellija spasiti zatvora. Romulo Roux, u drugom pokušaju da pobijedi na predsjedničkim izborima, i bivši predsjednik Martin Torrijos po anketama se izmjenjuju na drugom i trećem mjestu. Odmah iza je Ricardo Lombana, koji se također natjecao na prošlim izborima, te sadašnji potpredsjednik Jose Gabriel Carrizo. Panamska izborna pravila ne zahtijevaju drugi krug, što nedjeljni rezultat čini konačnim.

 

Kampanje su priopćile da će poslati volontere na birališta da nadgledaju glasovanje i osiguraju poštene izbore. Predviđa se da niti jedna stranka neće osvojiti kontrolu nad zakonodavnim tijelom, gdje se može osvojiti 885 mjesta. Zastupnici iz različitih stranaka koji su podržali kontroverzni vladin ugovor s kanadskom rudarskom tvrtkom First Quantumom suočili su se s reakcijom koja bi mogla naštetiti njihovoj potpori.

 

Mnogi stanovnici izašli su na ulice prošle godine prosvjedujući protiv ugovora o rudniku Cobre Panama, za koji su protivnici tvrdili da nema jamstva da nije štetan za okoliš i da je plod korupcije. Vrhovni sud Paname proglasio je u studenom ugovor neustavnim. Sljedeća panamska vlada morat će se boriti s problematičnim sustavom mirovinskog fonda, visokim razinama javnog duga i gubitkom prihoda od zatvaranja rudnika, koji je činio oko 5 posto bruto domaćeg proizvoda.

Lokalni mediji nedavno su izvijestili o unosnim stipendijama za djecu političara i bogatih uglednih obitelji.

 

Nakon što je rekordnih 520.000 migranata prošle godine prešlo opasnu džunglu koja povezuje Panamu i Kolumbiju, poznatu kao Darien Gap, migracija je također na umu glasača.

 

Neki su kandidati obećali otvoriti taj put, što bi moglo povećati migracijske tokove, dok drugi žele pojačati kontrole kako bi ga potpuno zatvorili.

 

Sljedeća vlast također će naslijediti probleme s kojima se suočava Panamski kanal, čiji su prihodi pali nakon što je bio prisiljen na obustave plovidbe brodova zbog dugotrajne suše. (L.P./HRT/Hina)