Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Lavrov: Cilj Zapada je slomiti Srbe, to potvrđuje i rezolucija o Srebrenici

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je cilj Zapada da se slome Srbi, što potvrđuje i pokretanje usvajanja rezolucije o Srebrenici, u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.
“Ambicija da se slome Srbi još postoji. Prije deset godina su pokušali takvu rezoluciju donijeti na Savjetu sigurnosti UN-a. Mi smo uložili veto“, rekao je Sergej Lavrov u intervjuu za banjalučku Alternativnu televiziju (ATV).

On je ocijenio da je “nemoguće objasniti čime se na praktičnom planu rukovode Europljani dok guraju tu ideju, osim da to rade zato što misle da su Srbi previše svojeglavi“.

“Srbi su previše samostalni u svom ponašanju, Srbi se ne pokoravaju zahtjevima da se pridruže sankcijama protiv Rusije, Srbi neće priznati neovisnost Kosova, ne žele da Kosovo bude član međunarodnih organizacija“, dodao je ruski šef diplomacije.

Prema njegovim riječima, sve to je sada faktički ultimatum Zapada službenom Beogradu.
Navodeći da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno potvrdio europsku orijentaciju državne politike, Lavrov je ocijenio da mu je na to iz Brisela odgovoreno da će Srbija, ako želi postati članica EU-a, morati priznati Kosovo i pridružiti se sankcijama protiv Rusije, jer, “članstvo u EU-u automatski podrazumijeva borbu protiv Rusije“.

Lavrov je sramotnom nazvao odluku Parlamentarne Skupština Savjeta Europe da Kosovo bude primljeno u Savjet Europe kao punopravan član, dodavši da zapadne zemlje to pravdaju navodima da je na Kosovu primjetan napredak u borbi protiv korupcije i uspostavljen efikasan sustav pravosuđa.

“Ali, svi znaju da je Kosovo teritorij potpunog bezakonja“, naglasio je ruski šef diplomacije.

Prema njegovim riječima, na Kosovu “nema nikakve demokracije, to je teritorij organiziranog kriminala i teritorij etničkog čišćenja u odnosu prema Srbima“.

Lavrov je ocijenio da (na Kosovu) “iskorjenjuju pravoslavlje i da se Zapadu to sviđa“, dodavši da “Zapad želi da se pravoslavlju nanese nepopravljiva šteta i da se pravoslavni svijet nađe pod rukovodstvom istanbulskog patrijarha, koji se nalazi pod direktnom komandom Sjedinjenih Država“.

U isto vrijeme, kazao je ministar vanjskih poslova Rusije, u Bosni i Hercegovini (BiH) predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika “prikazuju kao glavnog negativca, koji navodno ruši Daytonski sporazum, iako je on, sa svojim timom, jedini koji se u Bosni bori za dejtonske principe“.

Prema njegovim riječima, “samoimenovani nJemački visoki predstavnik Chrstian Schmidt, koji je nelegitiman, jer ga nije potvrdio Savjet sigursnoti, pokušava na sve načine diskreditirati RS i zastupa stav o unitarizaciji BiH“.

“To rade ljudi koji s vremena na vrijeme optužuju nas i druge zemlje za kršenje Povelje UN-a, za kršenje rezolucija Savjeta sigurnosti. A to što oni sada guraju u svojstvu dnevne agende za BiH jest direktno potkopavanje rezolucije Savjeta sigurnosti UN-a“, zaključio je Lavrov. (N1)