Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Peđa Grbin obratio se novinarima u 15 sati. Čini se da je priznao da nije uspio okupiti antikorupcijsku većinu u Saboru, odnosno da nije došlo do dogovora SDP-a i DP-a, prenosi N1.

  • Donijeli su odluku da pruže ruku onima koji su krali. To je njihova stvar. Evidentno je da je došlo do prljave političke trgovine, rekao je Grbin na početku pressice. Spomenuo je i Darija Hrebaka koji je, kaže, prije izbora govorio da neće s DP-om.
  • Još jednom se pokazalo da na hrvatskoj političkoj sceni postoje mnogi koji tvrde jedno prije izbora, a drugo rade poslije njih. Je li mi žao što sam razgovarao? Nije, od toga ne bježim. Ako je postojala i minimalna šansa da Turudić ne postane glavni državni odvjetnik onda je to bila prilika da pokušamo. Nismo uspjeli. Ja ne znam kako su DP i HDZ uspjeli, ali vidjet ćemo ako se dogovore i Saboru predstave program svoje vlade.
  • Izgleda da je razbijeno jedinstvo kluba zastupnika nacionalnih manjina, poručio je Grbin dodajući da Hrvatsku čeka zanimljivo političko vrijeme.

Najpoštenije je, rekao je, da se opozicija dogovori, napravi par stvari koje su htjeli i raspusti Sabor.

Grbin je rekao da se Penavi javio i priopćio mu odluku jer smatra da je korektno da to čuje od njega, a ne iz medija.

  • Je li moj poraz to što je DP nevjerodostojan? Ne, nije, to je njihov poraz i nešto za što će morati odgovarati biračima. Mi smo utvrdili realnost i svaki daljnji pregovori su suvišni, nepotrebni i nema razloga da se dalje vode”, rekao je šef SDP-a.

Poručuje kako je HDZ danas ostao isti kakav je bio i dosada.

  • Stranka osuđena za korupciju, čiji dužnosnici bivaju uhićeni zbog primanja mita zbog kriminala, stranka koja je stavila šapu na pravosuđe. Brojni drugi, između ostalih i Hrebak, su joj sekundirali u tome. Stranka je ostala ista, po pitanju lopovluka, a vidjet ćemo je li takva i po pitanju korupcije”, rekao je.

Odgovorio je na prozivke Plenkovića da im SDP nije čestitao na izbornoj pobjedi.

  • Nakon izbora sam čestitao svim strankama koje su osvojile mandate u Saboru. Ne mogu čestitati HDZ-u što je dobio priliku opet krasti. Higijena mi to ne dopušta.

Na pitanje je li očekivao da će se razbiti jedinstvo manjinaca, Grbin je poručio da im je jasno rekao kako je stav SDP-a da se u prava manjina, a u to spada i jedinstvo, ne treba dirati .

”Netko je rekao od njih, ne mogu se sjetiti tko, da bi trebali biti svjesni da ako je danas na tapeti jedan pa se popusti, sutra će doći drugi, treći, četvrti… A onda postaje prekasno za rješavanje problema. SDP nikada nije radio na razbijanju nacionalnih manjina, ni onda kad se oko nekih stvari nismo slagali”, rekao je i dodao kako nikada nisu dovodili u pitanje pravo manjina da nešto čine ako se i nisu slagali s nečim što čine. (Hina, T.L. jutarnji.hr)