Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

John Swinney novi škotski premijer: Želi neovisnost, ali u fokusu su gospodarstvo, klima i javne usluge

Swinney je obećao da će se, umjesto na neovisnost, fokusirati na gospodarstvo te na zdravstveni sustav, obrazovanje i klimatsku krizu

Novi predsjednik škotske stranke SNP John Swinney izabran je u utorak u škotskom parlamentu za novog predsjednika škotske vlade umjesto Humze Yousafa.

Dan nakon što ga je naslijedio na čelu stranke, koja podržava neovisnost Škotske, Swinney, 60-godišnji politički veteran i dugogodišnji drugi čovjek vlade, postao je treći škotski premijer u nešto više od godinu dana.

Dolazi na mjesto Humze Yousafa (39) koji je prošli tjedan podnio ostavku nakon što je raskinuo koaliciju sa Zelenima. Oni su se u utorak suzdržali od glasanja.

Swinneyev izbor nije iznenađenje. Dobio je 64 od 129 glasova u parlamentu u kojem Škotska nacionalna stranka ima veliku prednost pred oporbenim strankama, ali nema apsolutnu većinu. Još mora prisegnuti na Vrhovnom sudu.

Yousaf je ranije tijekom dana službeno podnio ostavku u pismu britanskom kralju Charlesu III. Na vlasti je bio 13 mjeseci, nakon karizmatične Nicole Sturgeon.

Bio je najmlađi škotski premijer i prvi iz redova nacionalne manjine.

SNP na udaru optužbi
“Kao mladi musliman, rođen i odrastao u Škotskoj, nikada nisam ni sanjao da bih jednog dana mogao dobiti privilegij voditi svoju zemlju”, napisao je.

Škotski parlament odgovoran je za mnogobrojna područja uključujući zdravstvo i obrazovanje, a za vanjsku politiku i obranu nadležan je London.

John Swinney bio je od 2014. do 2023. potpredsjednik vlade u mandatu Nicole Sturgeon. Dužnost je napustio kada je ona podnijela ostavku.

SNP je vodio od 2000. do 2004., kada je stranka bila u oporbi.

Dio oporbe optužuje SNP, koji je na vlasti od 2007., da prednost daje borbi za neovisnost nauštrb svakodnevnog života građana, no Swinney je u ponedjeljak obećao da će se fokusirati na “gospodarstvo, zapoljšavanje, životne troškove” te na zdravstveni sustav, obrazovanje i klimatsku krizu.

Naglasio je i da želi da Škotska postane neovisna. No, te ambicije za sada su u slijepoj ulici nakon što je britanski Vrhovni sud potkraj 2022. presudio da samo britanska vlada može dati dozvolu za novi referendum. Zadnji referendum 2014. nije uspio. (Hina, jutarnji.hr)