Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Xi Jinping sletio u Beograd, iznad grada protutnjali MiG-ovi, dočekao ga cijeli državni vrh, plesalo se i kolo…

Xi Jinping doputovao je simbolično na dan kad je u zračnim napadima NATO-a 1999. bombardirano kinesko veleposlanstvo u Beogradu

Kineski šef države Xi Jinping započeo je u utorak navečer u dvodnevni posjet Srbiji, drugi u posljednjih osam godina, a na beogradskom aerodromu dočekao ga je kompletan srbijanski državni vrh predvođen predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Xi Jinping doputovao je simbolično na dan kad je u zračnim napadima NATO-a 1999. godine bombardirano kinesko veleposlanstvo u Beogradu u kojem su poginula tri kineska novinara a 20 osoba je ranjeno.
Zrakoplov kineskog šefa države doletio je u pratnji MIG-ova Vojske Srbije, a u zračnoj luci dočekao ga je počasni vod garde VS-a, uz kratak folklorni program i poruke dobrodošlice na kineskom jeziku.
U čast posjeta kineskog predsjednika Kula Beograd u komplesku Beograd na vodi osvijetljena je večeras bojama nacionalnih zastava Kine i Srbije.
Xi, koji je na petodnevnoj europskoj turneji, doputovao je iz Francuske, a zapadni mediji njegov posjet Srbiji, a potom i Mađarskoj, vide kao nastavak širenja kineskog utjecaja u Europi.

Infrastrukturni projekti
Kina je u Srbiji angažirana u brojnim infrastrukturnim projektima – gradnji željeznice i autocesta, nacionalnog stadiona, rekonstrukciji termoelektrana. Kineske tvrtke vlasnici su i važnih resursa – željezare u Smederevu, te rudnika bakra i zlata u Boru, a u Beogradu i diljem Srbije otvorene su brojne robne kuće i trgovine s kineskom robom.
Srbija svoju ekonomsku šansu i proboj na kinesko tržište vidi u Sporazumu o slobodnoj trgovini koji će će stupiti na snagu od srpnja ove godine.
Sporazum, potpisan 17. listopada u Pekingu, obuhvaća 10.412 proizvoda iz Srbije i 8.930 iz Kine, što je u Beogradu ocijenjeno kao “događaj od povjesnog značaja za Srbiju”, i to “ne samo s aspekta ekonomije nego i vanjsko-političke pozicije”.

Uoči posjeta kineskog šefa države Vučić je istaknuo da se Srbija ponosi “čeličnim prijateljstvom s Kinom”.

Kakao je ranije najavljeno, Xija prati na turneji čak 400 političkih dužnosnika i gospodarstvenika.
Svečani službeni doček uz najviše počasti slijedi u srijedu prijepodne ispred Palače Srbije, a tijekom susreta izaslanstava dviju država očekuje se potpisivanje tridesetak bilateralnih sporazuma. (Hina, jutarnji.hr)