Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Putin pristao povući vojne snage iz raznih armenskih regija

Ruski predsjednik Vladimir Putin pristao je povući ruske vojne snage i graničare iz različitih dijelova Armenije na zahtjev Erevana, rekao je u četvrtak za rusku novinsku agenciju Interfax Putinov glasnogovornik.

Objava je slijedila nakon odlaska gotovo 2000 ruskih mirovnjaka iz regije Gorski Karabah i okolnih područja. Tu je regiju Azerbajdžan silom vratio u rujnu prošle godine.

 

Njihovim odlaskom završen je višegodišnji razmještaj koji je Moskvi omogućavao da ima vojno uporište u strateški važnoj regiji, Južnome Kavkazu.

 

Armenija je i od ruskih graničara zatražila da od 1. kolovoza napuste svoje položaje u glavnoj zračnoj luci u Erevanu.

 

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u četvrtak je rekao da su Putin i armenski premijer Nikol Pašinjan na sastanku u srijedu u Moskvi postigli dogovor o odlasku iz spomenutih područja.

 

– U jesen 2020. brojne su armenske regije na zahtjev armenske strane raspoređeni naši graničari i pripadnici naših vojnih snaga. Pašinjan je kazao da danas zbog izmijenjenih okolnosti više nemz pet armenskih regija.

 

No na zahtjev Erevana ruski će se graničari ipak zadržati na granicama Armenije s Turskom i Iranom, dodao je Peskov.

 

Pašinjan je kritizirao Rusiju jer nije intervenirala kada je trebalo zaustaviti azerbajdžanske snage u Karabahu i od tada javno dovodi u pitanje tradicionalno savezništvo svoje zemlje s Rusijom, koja u Armeniji ima brojne vojne objekte i počela je stvarati tješnje veze sa zapadom. (hrt)