Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Gordan Grlić Radman ostaje bez ministarske fotelje, poznato i tko bi ga mogao zamijeniti?

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je danas u 10 sati predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića koji mu je predao potpise zastupnika u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade RH.
Politički analitičar Ivan Rimac bio je gost Newsrooma. S našom Ankom Bilić Keserović je komentirao sastav nove Vlade.

Na jučerašnjem sastanku Predsjedništva Domovinskog pokreta, nakon konstruktivne rasprave, prihvaćeno je sklapanje sporazuma o sastavljanju Vlade s HDZ-om.

Prilikom pregovora dogovoreno je da će Vlada biti takva da nitko neće u potpunosti kontrolirati resore. U svakom resoru i Domovinski pokret provodit će dio svojih politika.

U sporazumu o suradnji s HDZ-om usuglasit će se međusobne politike, što Domovinskom pokretu osigurava da u buduće politike ugradi velik dio svoga programa.

Frka Petešić novi ministar?
24sata neslužbeno doznaje kako bi Zvonimir Frka Petešić, dosadašnji Predstojnik Ureda predsjednika Vlade, mogao preuzeti dužnost ministra vanjskih poslova koju je dosad obnavljao Gordan Grlić Radman.

Naime, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković predao je jutros predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću potpise za dobivanje mandata za formiranje nove vlade.

Potpise Plenkoviću dali su 61 zastupnik HDZ-a, 12 zastupnika Domovinskog pokreta, Vesna Vučemilović i četiri zastupnika nacionalnih manjina – Robert Jankovics, Vladimir Bilek, Veljko Kajtazi i Armin Hodžić.

Upitan tko će od trenutnih ministara ostati u novoj vladi, Plenković je ponovio da Marija Vučković i Damir Habijan sigurno ostaju, a da se o ostalima još nije razgovaralo. Dodao je i kako 100 posto ostaje Nina Obuljen Koržinek.
Matić: “Plenković je ipak europejac za ovu ekipu, a ovo je znak da se sprema bježanija”
Član predsjedništva SDP-a i kandidat za Europski parlament Predrag Fred Matić gostovao je u N1 Newsroomu kod Anke Bilić Keserović je gdje je govorio o sastavu nove vlade kao i nadolazećim Europskim izborima.

“Mi sad imamo ljudi koji imaju 100, 90 glasova i stalno se pojavljuju na televiziji i nešto odlučuju i što je najbolje kao preletači prelaze iz jedne strake u drugu. Meni je to degutantno i meni koji sam u politici se to gadi i onda mogu misliti kako je građanima koji to gledaju”, rekao je Predrag Fred Matić i dodao da je povijest najbolja učiteljica života.

“Svi koji su tikve sadili s HDZ-om su se na kraju raspali, razbijeni su i od njih nema ništa ili su utopljeni od HDZ-a. To je jednostavno pravilo i to će se dogoditi i tu”, objasnio je ovaj kandidat za Europski parlament. (N1)