Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Županijski sud odbacio zahtjeve za zabranom štrajka u Dječjem vrtiću Slunj

Županijski sud u Karlovcu odbacio je tužbeni zahtjev Dječjeg vrtića Slunj i Grada Slunja za zabranu provedbe štrajka zaposlenih u tom vrtiću, priopćeno je u petak iz Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske (SOMK) uz poruku da se štrajk nastavlja do postizanja dogovora.

IZ SOMK-a podsjećaju da se Grad Slunj na početku oglušio na inicijativu sindikata za kolektivnim pregovorima, nakon čega je, sukladno zakonskim propisima, otvoren postupak mirenja Sindikata i Grada. Usuglašene su odredbe Kolektivnog ugovora, pri čemu su članovi pristali na visinu plaća po “staroj” Uredbi o nazivima radnih mjesta, uvjetima za raspored i koeficijentima za obračun plaće u javnim službama, s namjerom da se kolektivni pregovori ponovno otvore na jesen.

Grad Slunj je, dodaju, jednostranom i neočekivanom odlukom prekinuo mirenje sa Sindikatom obrazovanja medija i kulture Hrvatske (SOMK) u kolektivnim pregovorima za zaposlene u dječjem vrtiću Slunj. Stoga je Sindikat, u dogovoru s članstvom, pokrenuo zakonske radnje za organizaciju štrajka, koji je započeo u ponedjeljak, 6. svibnja.

Zaposlenicima dječjeg vrtića Slunj, odnosno članovima Sindikata, prioritet je potpisati Kolektivni ugovor, kako bi se osjećali sigurnije, da se njihova prava neće u budućnosti smanjivati jednostranim odlukama poslodavca te pristaju i na nižu cijenu rada nego to Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju i aktualna Uredba propisuju, navodi SOMK.

Bez obzira na kompromis na kojeg su radnici spremni, Grad Slunj i dalje kategorički odbija potpisati Kolektivni ugovor, napominje Sindikat uz poruku Gradu Slunju, a s obzirom na današnju presudu, da ostaju u štrajku do postizanja dogovora. (S.M./HRT/Hina)