Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Kako glasati na izborima za Europski parlament? Samo je jedna izborna jedinica

 

Prošla su već dva tjedna od početka službene kampanje za izbore za Europski parlament 2024. Glasanje će se održati u nedjelju 9. lipnja, što znači da imamo mjesec dana da se odlučimo za pravog kandidata ili kandidatkinju, ali prije toga treba provjeriti jednu važnu stvar – na koje biračko mjesto se uputiti taj dan.

Kako glasati na europskim izborima?
Na izborima u Hrvatskoj ne može se glasati putem pošte ili online, već se mora osobno doći na biračko mjesto. Dokumenti koji su vam potrebni su osobna iskaznica ili putovnica, a iznimno i vozačka dozvola ili druga javna isprava s fotografijom na temelju koje se nedvojbeno može utvrditi identitet.

U cijeloj zemlji postoji samo jedna nacionalna izborna jedinica, što znači da svi biraju između istih lista kandidata (za razliku od hrvatskih parlamentarnih izbora).
Zastupnike u Europskom parlamentu mogu birati hrvatski državljani stariji od 18 godina. Hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj koji žele glasati u Hrvatskoj, ne moraju se unaprijed registrirati. Biračko mjesto će biti dodijeljeno prema mjestu prebivališta, a moći će se provjeriti u sustavu eGrađani ili na stranicama Registra birača nakon 30. svibnja.
Ako želite promijeniti biračko mjesto, tj. glasati izvan prebivališta, morat ćete registrirati tu promjenu najkasnije 10 dana prije izbora, odnosno do 29. svibnja.

Pravila za građane EU-a i Hrvate koji glasaju izvan Hrvatske
Građani EU-a s prijavljenim stalnim ili privremenim boravkom u Republici Hrvatskoj moraju se prethodno registrirati da bi glasovali u Hrvatskoj. Rok za predaju zahtjeva prošao je 9. svibnja.

Za hrvatske državljane koji prebivaju i glasaju u inozemstvu, rok za aktivnu registraciju je 10 dana prije izbora. Zahtjev se podnosi veleposlanstvu ili konzulatu u kojem birač želi glasati. Obrazac za prijavu dostupan je na stranici hrvatskih državnih tijela. Ako birač ima e-osobnu iskaznicu, bit će aktivno registriran po službenoj dužnosti. Ako se birač aktivno ne registrira, moći će ishoditi potvrdu za glasanje na dan glasanja u veleposlanstvu ili konzulatu u kojem se nalazi biračko mjesto.
Podrška za birače s invaliditetom
Zakon o izboru članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske predviđa podršku za birače s invaliditetom. Birač koji zbog neke tjelesne mane ili zato što je nepismen ne može glasati samostalno, može doći na biračko mjesto s drugom osobom koja je pismena i koja će po njegovoj ovlasti i uputi zaokružiti redni broj ispred naziva liste, odnosno imena kandidata za koje birač glasa.

Ako birač nije u mogućnosti pristupiti biračkom mjestu o tome treba obavijestiti birački odbor. Predsjednik biračkog odbora određuje najmanje dva člana biračkog odbora ili zamjenika koji će birača posjetiti u mjestu gdje se nalazi i omogućiti glasanje.

Detaljnije informacije o ovome mogu se naći na stranicama DIP-a. (net.hr)