Aktualno OG sada Ogulin

Održano predavanje „STARI GRAD OGULIN – FORTIFIKACIJSKA BAŠTINA IN SITU“

Sinoć je povodom manifestacije „Noć tvrđava 2024.“ u Zavičajnom muzeju Ogulin prof. Denis Franušić održao predavanje pod nazivom „Stari grad Ogulin – fortifikacijska baština in situ“.
Ovim predavanjem istaknuta je važnost utvrde Stari grad Ogulin nakon što je 1493. godine od strane turskih osvajača razoren obližnji Modruš. Prof. Franušić predstavio je stare planove i tlocrte ogulinske utvrde na kojima su vidljive različite faze njegove gradnje, nadogradnje, ali nažalost, i rušenja. Također, prikazao je raznovrsne arhitektonske motive koji su u tragovima i danas vidljivi na pojedinim dijelovima kompleksa, a koji upućuju na povijesnu vrijednost ovog zdanja.

Nakon predavanja održano je i kratko stručno vođenje oko utvrde kojim su prikazani spomenuti elementi, a koje često ne zamjećujemo prolazeći kaštelom.
Zaključak predavanja jest da Ogulin u svome središtu posjeduje iznimno vrijednu arhitektonsku baštinu koja mnogo govori o povijesti grada i njegovog stanovništva, ali i da je potrebno mnogo daljnjih istraživanja kojima bi se otkrile sve one skrivene strukture i povijesni slojevi koji bi tek trebali ispričati pravu priču o ogulinskoj utvrdi. “Zahvaljujemo prof. Franušiću na ovom iznimno zanimljivom predavanju” – objavili su na Facebooku Zavičajnog muzeja Ogulin.