Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

SAD: ‘Moguće je da je Izrael koristio američko oružje za kršenje međunarodnog humanitarnog prava‘

Iako takva formulacija navodi na to da će Sjedinjene Američke Države kritizirati Izrael, izravna osuda je izostala

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena objavila je u petak kako je moguće da je Izrael koristio oružje dobiveno od SAD-a u kršenju međunarodnog humanitarnog prava tijekom svoje vojne operacije u pojasu Gaze.

Iako takva formulacija navodi na to da će SAD kritizirati Izrael, izravna osuda je izostala. Bidenova administracija dodala je kako se zbog kaotičnog stanja u Gazi ne mogu specificirati slučajevi kad je američko oružje korišteno u kršenju međunarodnog prava. Stoga je odlučeno kako su izraelska objašnjenja vezana uz korištenje američkog oružja u ratu protiv Hamasa vjerodostojna.

“S obzirom na snažno oslanjanje na oružje izrađeno u SAD-u, razumno je procijeniti kako su ga izraelske snage u razdoblju od 7. listopada koristile na način koji nije dosljedan obvezama iz međunarodnog humanitarnog prava ili s najboljom praksom ublažavanja patnji civila. Izrael nije podijelio cjelovite informacije kako bi potvrdio je li američko obrambeno oružje korišteno u akcijama u kojima je došlo do navodnog kršenja međunarodnog humanitarnog prava u Gazi ili na Zapadnoj obali i istočnom Jeruzalemu”, stoji u dokumentu koji je State Department podnio Kongresu, a koji je obvezan podnositi prema novom Nacionalnom sigurnosnom memorandumu kojeg je predsjednik Biden izdao u veljači ove godine.

Demokratski senator Chris Van Hollen rekao je kako se administracija “izmaknula na sva teška pitanja” i izbjegla podrobnije sagledati mogućnost prema kojoj su izraelski postupci zavrijedili da im se obustavi vojna pomoć.

“Ovo izvješće proturječi samom sebi jer zaključuje kako postoje opravdani temelji za vjerovanje da je bilo kršenja međunarodnog prava, ali istovremeno kaže kako ne pronalazi to nepoštivanje”, izjavio je Van Hollen.

Tijekom sedam mjeseci izraelskog napada na pojas Gaze poginulo je više od 34.000 Palestinaca. (Hina, jutarnji.hr)