Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Opet smo europski ‘pobjednici’: kava najviše poskupjela u Hrvatskoj!

Kako izvještava Eurostat, lani u ožujku inflacija kod kave na godišnjoj razini iznosila je 13,5 posto. Stopa inflacije za kavu opada još od listopada pretprošle godine kada je bila najviša i iznosila je čak 17,4 posto.
Europski statistički ured navodi kako je rast cijena kave općenito usporen u EU, ali postoje značajne razlike na razini zemalja članica.

Tako je kod15 zemalja EU stopa inflacije za kavu bila viša u ožujku ove nego u ožujku prošle godine. Najviše pozitivne stope inflacije prošli mjesec zabilježene su u Hrvatskoj (7,4 posto), Rumunjskoj (6,8) i Bugarskoj (6,6 posto).

Usporedbe radi, kod naših prvih susjeda stanje je mnogo povoljnije: U Sloveniji je kava u proteklih godinu dana poskupjela samo za 0,9 posto, a u Mađarskoj je pojeftinila za 3,10 posto. U Hrvatskoj, podsjetimo još jednom, kava je poskupjela za 7,4 posto, što je najviše u EU.

Preostalih 12 zemalja EU zabilježilo je pad stope inflacije za kavu u ožujku ove godine. Najznačajnije negativne stope inflacije zabilježene su u Finskoj (15,5 posto) i Litvi (15,4), a slijede Danska (7,5), Češka (6,5) i Švedska (6). (danica.hr)