Aktualno OG sada Ogulin

Postanite članom Frankopanske garde

Udruga Frankopanska garda Ogulin osnovana je 30. svibnja 2004. godine s ciljem očuvanja vojne tradicije ogulinskog kraja u neizbrisivoj borbi za opstanak. Povijesna postrojba dobila je ime po osnivaču grada Ogulina, Bernardinu Frankopanu, u čije vrijeme nastaju prve vojne formacije na ovim prostorima.

 

Sadašnje odore potječu iz vremena Ogulinske pukovnije kojom je zapovijedao Ban Josip Jelačić u vrijeme svoga službovanja u Ogulinu. Prva odora datira iz godine 1757. te je identična današnjoj, koju članovi Garde ponosno nose na svim značajnim manifestacijama u gradu Ogulinu te na drugim javnim događanjima na kojima promoviraju ogulinski kraj. Svoj prvi javni nastup postrojba je imala 14. rujna 2004. godine povodom Dana Grada Ogulina, a 29. travnja ove godine članovi postrojbe svečano su dočekali posljednje potomke obitelji Frangipane u Starom gradu Ogulinu.

 

Ove godine Frankopanska Garda Ogulin slavi 20 godina djelovanja te je u potrazi za novim članovima koji bi nastavili ovu časnu tradiciju i sačuvali spomen na ogulinsku vojnu povijest.
Svi zainteresirani mogu se prijaviti na e-mail adresu [email protected] te na Facebook i Instagram profil Garde. (arhivska fotografija)