Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Među ministrima u Plenkovićevoj Vladi, pojavilo se jedno novo ime

Novoformirana većina na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem bit će gotovo pa identična prethodnoj, a od novosti se izdvaja to što će jedan od potpredsjednika Vlade biti zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Jankovics.Tako će se nastaviti tradicija da saborski klub nacionalnih manjina ima svog potpredsjednika vlade. U prošlom mandatu to je bio prvo Boris Milošević iz SDSS-a, a poslije njegova stranačka kolegŠto se tiče ministarstava, još nije bilo jasno tko će biti na čelu ministarstva turizma i sporta. Dosadašnja ministrica Nikolina Brnjac kandidatkinja je HDZ-a na visokom petom mjestu na listi za Europski parlament što joj praktički jamči da će osvojiti mandat. Glavni kandidat za njenu zamjenu je aktualni državni tajnik u tom ministarstvu, splitski HDZ-ovac Tonči Glavina, a kao kandidat se spominje i gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar.

Ministarstvo gospodarstva pripalo je Domovinskom pokretu i vodit će ga zagrebački odvjetnik Ante Šušnjar. On je član Predsjedništva DP-a i stranačkog Suda časti, a suvlasnik je Odvjetničkog društva Potočnjak i Šušnjar. Na njega je zamjenik predsjednika DP-a Mario Radić prenio prava za vođenje svojih dviju tvrtki Pevex i Filir, nakon što je krajem prošle godine aktivirao saborski mandat. Sad će i Šušnjar svoja upravljačka prava morati prebaciti na nekog drugog.

Novi ministar poljoprivrede bit će glavni tajnik DP-a Josip Dabro, a već otprije se zna da će Mario Radić biti na čelu novog resora koji će se baviti demografijom, a on će ujedno biti i potpredsjednik vlade.

Što se tiče HDZ-ove ministarske postave, promjene koje će se dogoditi su one koje su bile najavljene. Dosadašnji ministar pravosuđa Ivan Malenica na vlastiti zahtjev odlazi s ove dužnosti, a na njegovo će mjesto doći dosadašnji prvi čovjek Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan. Dosadašnja ministrica poljoprivrede Marija Vučković bit će na čelu novog Ministarstva održivog razvoja.ica Anja Šimpraga, prenosi Novi list.