Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Putin zadovoljan podrškom Pekinga u rješavanju krize u Ukrajini

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozdravio je “iskrenu želju” Pekinga da pomogne u rješavanju ukrajinske krize, u razgovoru koji su u srijedu objavili kineski državni mediji uoči njegova posjeta Kini.

Putin u četvrtak stiže u kinesku prijestolnicu s nadom da će od svog “dragog prijatelja” i kolege Xi Jinpinga dobiti još veću potporu njegovim ratnim naporima u Ukrajini.

Ovaj dvodnevni posjet je prvi inozemni posjet Putina od njegovog reizbora u ožujku i drugi posjet Kini u nešto više od šest mjeseci.

Osim Pekinga, ruski predsjednik će posjetiti i Harbin, golemi grad na sjeveroistoku Kine, gdje se održava sajam trgovine i investicija.

– Pozdravljamo stajalište Kine za rješavanje krize u Ukrajini, rekao je Putin za kinesku novinsku agenciju Xinhuu.

– Kina jasno razumija korijene ukrajinske krize i njen globalni geopolitički utjecaj, rekao je ruski predsjednik, koji se poziva na dokument od 12 točaka koji je Kina objavila u veljači 2023. kako bi objasnila svoje stajalište o sukobu.

– Ideje i prijedlozi sadržani u dokumentu pokazuju iskrenu želju naših kineskih prijatelja da pomognu u stabiliziranju situacije, naglasio je Putin.

U tom dokumentu Kina poziva na teritorijalni integritet svih zemalja, uključujući i Ukrajinu, ali također traži da se uzmu u obzir zabrinutosti Rusije glede njezine sigurnosti. (hrt)