Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Atentator na Fica policiji progovorio o motivima napada, oglasio se i njegov sin

Slovački premijer Robert Fico upucan je jučer nakon sjednice vlade u Handlovi, oko 150 kilometara sjeveroistočno od Bratislave. Premijer Slovačke ustrijeljen je s nekoliko hitaca u prsa i trbuh. Hitno je helikopterom prevezen u bolnicu gdje je operiran, a nakon trosatne operacije vicepremijer Taraba rekao je da je Fico izvan životne opasnosti.
Napadač je uhićen na licu mjesta i navodno je riječ o 71-godišnjaku Juraju Cintuli, poznatom slovačkom književniku. Atentator je na ispitivanju rekao da je pucao u premijera jer se ne slaže s politikom vlade.
Slovački portal noviny.sk objavio je izjavu koju je policiji dao Juraj Cintula odmah nakon uhićenja.

“Ne slažem se s politikom vlade. Uostalom, masovni mediji se likvidiraju, zašto se napada RTVS, Mazák, zašto je smijenjen”, navodno je izjavio 77-godišnji književnik.

Više svjedoka izjavilo je napisalo da je atentator Ficu prvo doviknuo: “Robo, daj mi ruku”, a kada mu je Fico prišao i pružio ruku, Cintula je pucao u njega. Navodno je pucao pet puta, a tri metka su pogodila Fica.
Portal Aktualoty stupio je u kontakt sa sinom atentatora. Potvrdio je da njegov otac legalno posjeduje oružje ČZ 9 mm. No demantirao je da je ikada spomenuo da je planirao napad na Fica.
“Nemam pojma što je moj otac namjeravao, što je planirao, zašto se to dogodilo”, rekao je. Na pitanje mrzi li njegov otac premijera, odgovorio je: “Reći ću vam ovo – nije glasao za njega”.

“Možda mu se dogodio neki kratki spoj, ne znam. On je malo naglije naravi, ali nikada nije išao psihijatrima”, kaže sin atentatora, prenosi Index.
Policijski službenici započeli su proceduralne radnje i otišli u stan atentatora, javlja Nové Čas. Policija je u njegovom stanu bila nekoliko sati. Oko 21 sat su izveli njegovu suprugu koja je lice pokrivala novinama. Policija ju je otpratila na ispitivanje, prenosi Index.
07:07
Vicepremijer: Fico je izvan životne opasnosti
Slovački vicepremijer Tomaš Taraba izjavio je u srijedu navečer da je premijer Robert Fico trenutno izvan životne opasnosti i vjeruje da će ”preživjeti” pokušaj atentata.

“Koliko ja znam, operacija je prošla dobro i pretpostavljam da će na kraju preživjeti. On je trenutno izvan životne opasnosti”, rekao je Taraba za BBC.

On je, međutim, zasad jedini političar koji je izjavio da je premijer izvan životne opasnosti, svi drugi govorili su ranije da mu je stanje kritično.

Fico je više od tri sata operiran u bolnici u Banskoj Bistrici. (N1)