Aktualno OG sada Ogulin

Dodjela nagrada učenicima i mentorima nakon Državnog natjecanja u CLIL robotici

Jučer je u  Gimnaziji i strukovnoj školi Bernardina Frankopana  održana svečana dodjela nagrada učenicima i mentorima sudionicima Državnog natjecanja u CLIL robotici.

Na svečanosti su, uz učenike i mentore iz cijele Hrvatske,  bili zamjenica županice Karlovačke županije Vesna Hajsan Dolinar, viši savjetnik za njemački jezik pri Agenciji za odgoj i obrazovanja Marko Javorina, te voditeljica Odjela za kulturu Veleposlanstva SR Njemačke Katja Kuceja.

Uvodno je sve pozdravio domaćin, ravnatelj prof. Hrvoje Magdić, koji je upoznao prisutne s rezultatima  učenika, kao i aktivnostima te projektima koje škola domaćin provodi. Poželio je dobrodošlicu svim učenicima i mentorima koji su doputovali u Ogulin. Program su vodile učenice Luči Vukelić i Kaja Jerak (na hrvatskome i njemačkome jeziku), a u programu su sudjelovali i učenici e škole s recitacijom koju je s njima pripremila nastavnica Zvjezdana Tešić.

Hrvatsko natjecanje u CLIL-robotici (Die kroatische CLIL-Robotik Meisterschaft) provodi se u Republici Hrvatskoj na državnoj razini od 2018. godine kada je po prvi puta održano u Ogulinu.

Autorski i organizacijski tim čine dr.sc. Gerald Hühner (discimus-lab), Dragan Sabljak, prof. i dr.sc. Sunčica Sabljak (Gimnazija i strukovna škola Bernardina Frankopana). Natjecanje se provodi pod pokroviteljstvom AZOO, a sponzori su Veleposlanstvo SR Njemačke, AHK-Kroatien (Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora), KDV (Hrvatsko društvo učitelja i profesora njemačkoga jezika), Zaklada ZNANJE NA DJELU, Školska knjiga, Hueber i Knjižara Ljevak.

Svrha natjecanja učenika organiziranih u timove s po jednom osnovnom i jednom srednjom školom jest osmisliti rješenje problema postavljenoga u godišnjemu zadatku. Zadaci su praktično-inovativnoga tipa u kojima se pred učenike stavlja izazov traženja futurističkoga, no ujedno i potencijalno primjenljivoga rješenja kroz ulogu robota (poput uloge robota u osnivanju kolonija na Marsu, roboti kao pomagači u pandemiji, roboti u ekologiji i slično). Ove godine trebalo je osmisliti rješenje uloge robota kao pomagača u učenju. Natjecanje je međupredmetno, uključuje njemački jezik i informatiku.

Idejno rješenje se piše i prezentira na njemačkome jeziku, na kojemu su i blokovi za programiranje robota. Sam program robota mora ilustrirati priču i pokazati njenu primjenljivost. Učenici kroz suradnju i timski rad trebaju pokazati svoje robotičke i jezične vještine, kao i sposobnost nalaženja inovativnih i kreativnih rješenja za konkretne zadatke. Osim toga, prvenstvo obuhvaća obrazovnu vertikalu, budući da u jednome timu surađuju osnovna i srednja škola.
Na natjecanju je sudjelovalo 14 timova. Najboljima na 6. Državnom natjecanju u CLIL robotici uručene su vrijedne nagrade, a najbolji su sljedeći timovi:
1. mjesto -Zagreb (Osnovna škola Trnsko/ Gornjogradska gimnazija)
2. mjesto – Zagorje (Osnovna škola Vladimir Bosnar Stubičke Toplice/ Srednja škola Konjš
ina)
3. mjesto – Ogulin (Osnovna škola Ivane Brlić Mažuranić / Gimnazija i strukovna škola Bernardina Frankopana)

U zajedničkom timu Ogulin su predstavljali učenici  Gimnazije i strukovne škole Bernardina Frankopana i učenici Osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić.

Gimnaziju su na natjecanju predstavljali učenici – Bruno Crnković, David Rupčić, Leoni Rupčić, Dražen Grgurić, Lovro Vukelja i Jakov Kučinić, čiji su mentori nastavnici Dario Kostelić i Bojana Jovetić Grba.

Osnovnu školu Ivane Brlić Mažuranić u zajedničkom su timu predstavljali učenici -Tessa Bertović, Leonie Luketić, Vita Salopek, Nika Salopek, Lara Sudarić, Dominik Sabljak i Toni Puškarić, kojima je mentorica nastavnica Katarina Ivanković Stošić.

Iz ogulinske Gimnazije zahvaljuju i učeniku Niki Belančiću na tehničkoj podršci, te upućuju čestitke  svim učenicima i mentorima!