Aktualno Kolumne Moja mirovina

Što i kako s individualnom kapitaliziranom štednjom – iz 2. stupa mirovinskog osiguranja?

Kao što smo i obećali, malo ćemo detaljnije napisati nešto o individualnoj kapitaliziranoj štednji, tj. o 2. stupu mirovinskog osiguranja. Naime, sve je više korisnika mirovine koji su bili obvezni prijaviti se u 2. stup mirovinskog osiguranja, a obvezni su bili oni koji su rođeni od 1.siječnja 2002.godine nadalje, no i svi stariji su se mogli prijaviti, što su mnogi i učinili.

Unatoč činjenici da se dosta toga piše i analizira u svim medijima , svjedok sam da se u praksi među kandidatima za mirovinu o pravima iz 2. stupa vrlo malo ili ništa ne zna.

Prvo „neznanje” je pravo na 20% jednokratne gotovinske isplate od stanja na računu 2. stupa. Već smo pisali, ali ponavljamo: pravo na jednokratnu gotovinsku isplatu od 20% imaju oni korisnici mirovine čija je osnovna mirovina iz 1. stupa veća od najniže mirovine uvećane za 15%.
S obzirom da većina budućih korisnika mirovine to ne zna, doživljavaju neugodno iznenađenje kad se suoče s realnom situacijom, i baš zbog toga uputno je da se jednu godinu prije umirovljenja podnese zahtjev za predkompletiranje (Obavijest o namjeri podnošenja zahtjeva za mirovinu), da se realizira registracija u sustav e-građani i da se zatraži informativni izračun mirovine ili da se informativni izračun mirovine zatraži preko Hrv. zavoda za mirovinsko osiguranje. Na taj način će ranije od prekida osiguranja doznati kakvo pravo će ostvariti.
Činjenica da se neće ostvariti pravo na jednokratnu isplatu od 20% ne znači da se ne može ostvariti pravo i na mirovinu iz 2. stupa, ako se korisnik mirovine na to odluči, a o detaljima bitnim za postupanje pišemo u nastavku teksta.
Napominjemo još da prava iz 2. stupa mirovinskog osiguranja nemaju korisnici povlaštenih mirovina niti korisnici mirovina određenih po Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.
Nakon podnošenja zahtjeva za mirovinu Hrv. zavod za mirovinsko osiguranje odredit će osnovnu mirovinu iz 1. stupa(iz obveznog mirovinskog osiguranja generacijske solidarnosti) i iza toga REGOS-u ( registar osiguranika) dostaviti potrebne podatke.
REGOS budućem korisniku mirovine dostavlja informativni izračun mirovine:
– varijanta A jedinstvena mirovina iz 1. stupa (generacijske solidarnosti) na način da se sredstva iz 2. stupa prebace u 1. stup,
– varijanta B kombinirana mirovina iz 1. i 2. stupa, s ponudom za izbor Mirovinskog osiguravajućeg društva,
– i informacija da li postoji mogućnost jednokratne isplate od 20%.
Kad korisnik mirovine odluči o varijanti mirovine u REGOS-u (FINA-i) potpisuje izbor i nakon toga iz HZMO-a dobiva rješenje o mirovini.
Kad se izabere opcija kombinirane mirovine iz 1. i 2. stupa , jednokratnu isplatu od 20% i mirovinu iz 2. stupa isplaćuje izabrano Mirovinsko osiguravajuće društvo(MOD) na temelju sklopljenog Ugovora o mirovini. Napominjemo da kod svake isplate mirovine, kao i kod isplate 20% MOD obračunava porez na dohodak prema poreznim propisima.
A sad nešto o Ugovoru o mirovini, što je najveći problem kod odlučivanja za oblik mirovine iz 2. stupa. Postoje ovi oblici mirovine:
MS1-Pojedinačna doživotna mirovina
MS1-Garant-Pojedinačna doživotna mirovina sa zajamčenom isplatom kapitaliziranih sredstava
MS2-Zajednička doživotna mirovina
MS3-Pojedinačna doživotna mirovina sa zajamčenim razdobljem
MS4- Zajednička doživotna mirovina sa zajamčenim razdobljem.
Svaki oblik mirovine nudi različit iznos mirovine.
Ako se odabere zajednička mirovina MS2 potrebno je ispuniti osobne podatke za bračnog druga, ako je bračni drug stariji od 50 godina, te da je nezaposlen i ne ostvaruje druge redovite prihode.
Ako se odabere mirovina s zajamčenim razdobljem MS3 ili MS4 potrebno je ispuniti trajanje zajamčenog razdoblja i osobne podatke o imenovanim korisnicima.
Ako se odabere mirovina po MS1 ili MS3 potrebno je ispuniti i Suglasnost za isplatu pojedinačne mirovine( ovisno o statusu bračnog druga). Ako korisnik mirovine nije u braku treba u Zahtjevu označiti odgovarajuće odgovore.
Nakon zaprimanja Zahtjeva za sklapanje ugovora od MOD-a će se dobiti ugovor na potpisivanje. Svima predlažem da Ugovor ne potpisuju dok im ne bude sve jasno.
Opet preporučujemo mlađim članovima obitelji da svojim starijim budućim korisnicima mirovine pokušaju pomoći da na internetskim stranicama pronađu Pravila za mirovine iz obveznog mirovinskog osiguranja Hrvatskog mirovinskog osiguravajućeg društva, gdje je u detalje propisano sve što bi bilo poželjno znati prije izbora oblika mirovine i potpisivanja ugovora o mirovini iz 2. stupa.
Mi ćemo i u budućim nastavcima kolumne nastojati naglasiti bitne činjenice za ostvarivanje povoljnijeg prava na mirovinu, naročito nejasnoće oko isplate gotovine i nasljeđivanja sredstava iz 2. stupa. (foto:pixabay.com)

Piše Momir Jakšić Momo

Ovaj sadržaj je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija
VIŠE S WEBA