Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Plenković: 13. srpnja izbori u HDZ-u, i ja ću se kandidirati

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je danas nakon sjednica Predsjedništva i Nacionalnog odbora HDZ-a da će ta stranka 13. srpnja održati unutarstranačke izbore.
– Mi ćemo 13. srpnja u subotu organizirati neposredne izbore za predsjednika stranke, za zamjenika predsjednika i za četvero potpredsjednika, rekao je Plenković na konferenciji za medije dan nakon što je HDZ na izborima za Europski parlament osvojio najviše mandata – šest od ukupno 12.

Plenković je dodao da će se i sam kandidirati na unutarstranačkim izborima.

– Nakon konzultacija i gospodin Tomo Medved, zamjenik predsjednika HDZ-a, želi obnoviti svoj mandat, i Zdravka Bušić želi ponovo biti potpredsjednica stranke, i Ivan Anušić, i Branko Bačić, i Oleg Butković, a i ja ću se kandidirati. Tako da cijeli tim kojeg smo bili nazvali 2020. “Odvažno za Hrvatsku” ide u obnavljanje svog mandata na neposrednim izborima koji se održavaju za nešto više od mjesec dana. To je dosta zanimljivo budući da smo, evo, vidjeli u vijestima da gospodin Grbin neće ići u nove izbore za predsjednika SDP-a, tako, evo, čekamo u našem tom vremenu velikog povjerenja članica i članova HDZ-a četvrtog predsjednika SDP-a ili predsjednicu. Sa zadovoljstvom, rekao je Plenković.

Na pitanje očekuje li protukandidate na tim izborima uzvratio je da se, nakon današnje odluke koja će biti obznanjena svim članovima i stranačkim tijelima, “tko god želi može kandidirati” jer je HDZ demokratska stranka.

– Postoje određeni broj potpisa koji se treba prikupiti za kandidature. Tko god želi, može se kandidirati. Mi koji smo bili tim “Odvažno” iz 2020. idemo u epizodu “Odvažno 2”, pa ćemo se kandidirati svi zajedno, jer ako pobjeđujemo, a pobjeđujemo, onda ne mijenjamo ekipu, poručio je Plenković.(hrt)