Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Određen pritvor bankaricama iz Čakovca koje su se obogatile varajući klijente

Sutkinja istrage varaždinskog Županijskog suda odredila je jednomjesečni pritvor dvjema djelatnicama banke u Čakovcu koje se sumnjiče za zlouoprabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, čime su prouzročile štetu od najmanje 1,8 milijuna eura.

Kako je izvijestilo Državno odvjetništvo (DORH), osumnjičenim djelatnicama banke u dobi od 54 i 50 godina određen je jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, a mlađoj osumnjičenici i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela.

DORH sumnja da su 50-godišnja direktorica poslovnice banke i 55-godišnja osobna bankarica, od listopada do prosinca 2023. u Čakovcu, nudile klijentima banke sklapanje ugovora o oročenom depozitu s kamatom od jedan posto mjesečno i rokom oročenja od šest mjeseci, iako se takav proizvod nije nalazio u službenoj ponudi banke.
Tužiteljstvo sumnja da su koristeći povjerenje klijenata stečeno višegodišnjim poslovnim odnosom s 55-godišnjakinjom kao osobnom bankaricom, navodile klijente da za potrebe sklapanja ugovora o oročenom depozitu potpišu dokumente o isplatama gotovog novca s njihovih osobnih računa iako novac nisu primili ili su ih navodile da donesu gotovinu u banku.
Iako su potom bile dužne položiti tu gotovinu na račun banke kao depozit, one to nisu učinile, ističe tužiteljstvo.

Uz to, sumnja se da ugovore o oročenim depozitima nisu evidentirale u službenim evidencijama banke, a isplaćen novac s računa klijenata ili donesenu gotovinu su zadržavale za sebe.

Na opisani način okrivljenice su si ostvarile protupravnu imovinsku korist na štetu banke u ukupnom iznosu od 1.812.650 eura. (Net.hr)