Aktualno OG sada Ogulin

Gradonačelnik Domitrović dobio odgovor Europske komisije

Gradonačelnik Ogulina, a sada i saborski zastupnik, sredinom svibnja u Karlovcu je održao tiskovnu konferenciju na kojoj je, među ostalim, naglasio da je paušalna procjena štete nastale za vrijeme radova u Zvijezdi, a u sklopu projekta karlovačke gradske tvrtke Vodovod i kanalizacija,  između 50 i sto milijuna eura. Zabrinjava ga što će štetu platiti svi građani Karlovačke županije, pa tako i Ogulina, jer se uskoro ostale komunalne tvrtke s područja vodoopskrbe i odvodnje pripajaju Vodovodu i kanalizaciji Karlovac. Naveo je tada da je Grad Ogulin pismom upozorio Europsku komisiju na ove probleme u Zvijezdi.

Kako doznajemo iz gradske uprave Grada Ogulina,  stigao je odgovor  iz Europske komisije. Ukratko, prijavili su slučaj  Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU , te traže od njih da ih izvijeste o poduzetim koracima.

U nastavku je odgovor, u kojem soji:

Poštovani gospodine Domitroviću,

Zahvaljujem na Vašem pismu od 8. svibnja 2024. godine u kojem obavještavate predsjednicu Von der Leyen i mene o mogućim nepravilnostima u provedbi projekta “Poboljšanje vodoopskrbne i kanalizacijske infrastrukture aglomeracije Karlovac – Duga Resa” (ref. br.: KK.06.4.2.55.), uključujući navodno neosigurane građevinske jame, nepravilno postavljene kružne oplate i ozbiljna oštećenja renoviranih zgrada.

Projekt na koji se odnosi Vaša žalba sufinanciran je iz Kohezijskog fonda i odabran u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014-2020”. Također je podržan od strane Hrvatskog plana oporavka i otpornosti. Što se tiče sufinanciranja iz Kohezijskog fonda, treba napomenuti da to spada pod podijeljeno upravljanje, pristup komplementarnosti i partnerstva između Komisije i država članica. To znači da je na temelju načela supsidijarnosti provedba sufinanciranih aktivnosti odgovornost država članica, na najprimjerenijoj teritorijalnoj razini i prema institucionalnom sustavu svake države članice. U okviru podijeljenog upravljanja, države članice su odgovorne za odabir i provedbu pojedinačnih projekata i za uspostavu sustava upravljanja i kontrole. Posljedično, žalbe koje se odnose na navodne nepravilnosti koje utječu na projekte moraju se prije svega ispitati od strane upravljačkog tijela predmetnog programa, putem aranžmana koje države članice moraju uspostaviti u tu svrhu.

Imajući na umu navedeno, službe Komisije su kontaktirale odgovorno upravljačko tijelo operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014-2020”, a to je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, informirajući ih o pritužbama koje je Komisija zaprimila u vezi s ovim projektom i zatražile informacije o poduzetim koracima za ispitivanje mogućih nepravilnosti. Nakon što se dobije i procijeni odgovor upravljačkog tijela, službe Komisije će Vas obavijestiti u skladu s tim.

Ako smatrate da su odluke koje su donijela nacionalna upravljačka tijela bile štetne za Vas, dostupna su Vam prava žalbe na nacionalnoj razini kako biste dobili zadovoljštinu“- navodi se u odgovoru koji potpisuje Elisa FERREIRA.